Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Văzută ca o paria la summitul G20, Rusia avertizează cu privire la acordul cerealelor: 'Ne rezervăm dreptul de a răspunde dur și ferm la orice provocări'

Forbes
cereale marea neagra

Ministerul rus de Externe a avertizat că Moscova ar putea reacționa dur cu privire la acordul privind exportul cerealelor ucrainene, în cazul unor posibile provocări ale Kievului. Moscova își rezervă dreptul de a răspunde dur la posibilele provocări ale Kievului în cadrul Inițiativei privind exportul cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Verșinin.

''Am luat act de garanțiile primite de la partea ucraineană, dar, în același timp, ne rezervăm dreptul de a răspunde dur și ferm la orice posibile provocări'', a susţinut Verșinin, într-un interviu publicat miercuri de ziarul Izvestia, scrie Rador.

El a mai spus în interviu că Federația Rusă solicită ONU și Europei să demareze procesul exportului către Africa a 280.000 de tone de îngrășăminte rusești, care au fost arestate anterior în porturile mai multor state europene.

"Partea rusă a decis că va dona aceste îngrășăminte țărilor care au nevoie, în primul rând celor de pe continentul african. Deci, aceasta nu este o tranzacţie comercială. Tergiversarea de luni de zile a acestei chestiuni a fost de neînțeles pentru noi și am condamnat-o", a mai spus ministrul adjunct de externe al Federației Ruse.

El a subliniat că ''până la 80% din aceste 280.000 de tone sunt în continuare blocate în Letonia''.

”Și Letonia nu a dat până în momentul de faţă niciun aviz pentru a începe procesul de expediere. Prin urmare, apelul nostru urgent adresat către partenerii ONU, și prin intermediul lor, către cei europeni, este să facă această faptă nobilă, mai ales că este vorba despre o operațiune gratuită pentru africani" - a conchis Verşinin.

Acordul privind exportul cerealelor a fost încheiat la Istanbul, pe 22 iulie, cu participarea ONU, Rusiei, Turciei și Ucrainei, fiind semnate două documente privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale din trei porturi ucrainene - Ciornomorsk, Odesa și Iujne, precum și cu privire la eliminarea barierelor în calea exporturilor cerealelor, alimentelor si ingrasamintelor rusesti.

Acordul privind exportul cerealelor expiră pe 18 noiembrie. Amintim că declaraţia finală a summitului G20 cere prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale.

Kievul a garantat recent că nu va folosi coridorul de transport umanitar din Marea Neagră pentru a ataca Flota Rusă de la Marea Neagră, după care președintele rus Vladimir Putin a anunțat reluarea participării la acordul privind cerealele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.