Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune de la BNR: Rezerva de aur a României a atins un record absolut

aur lingou

Rezervele internaţionale ale României, aur plus valută, au depăşit 40 de miliarde de euro în august. Nu doar că este depăşit un prag, dar este un record absolut, deși doar din perspectiva rezervei de valută încă nu suntem la cel mai ridicat nivel din istorie. Aproape dar nu chiar acolo. Nivelul total a fost ridicat de creșterea valorii aurului, potrivit digi24.ro.

Rezervele valutare ale României au fost de 35,6 miliarde de euro. În ultimele şase luni, rezerva valutară a crescut cu mai mult de zece la sută. La finalul lunii martie depăşea cu doar câteva milioane pragul de 32 de miliarde de euro.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după declarațiile premierului: Trebuie să plece de la Palatul Victoria

A crescut puternic în ultimele luni. Pe de o parte au fost intrări în urma împrumutului extern făcut de stat, în iulie, de 2 miliarde de euro. Însă au fost constante achiziţiile de valutară ale băncii centrale de pe piaţa valutară.

Din iunie, pe fondul unor probleme pe pieţele financiare din Turcia s-a observat un flux de intrări de capitaluri în România, atrase de randamentele bune oferite la împrumuturile statului pe piaţa internă.

Citește și: Gabriela Firea face un anunț important! Proiectul care vizează vinietele se schimbă-Cine va plăti

Astfel de mişcări trec prin curs şi ele pot duce la apreicerea leului dincolo de zona de confort pentru banca naţională. BNR a intervenit constant în apărarea cursului şi nu l-a lăsat să coboare sub 4,72 de lei decât ocazional, fără a consolida niveluri sub acest prag.

Un curs mai puternic al leului încurajează importurile, cu efecte în consumul nesustenabil şi în acelaşi timp loveşte exportul, cel care deja are o perioadă grea.

Intrările de capitaluri au fost un bun prilej pentru Banca Centrală de a-şi reface rezervele valutare după o perioadă în care au existat ieşiri şi scăzuseră. La începutul anului erau în scădere cauzate şi de intervenţiile în piaţă, în sens invers, de apărare a leului de la depreciere, după ce piaţa luase foc în urma aprobării ordonanţei Vâlcov-Teodorovici.

Citește și: Rareș Bogdan, replică dură pentru Codrin Ștefănescu: ‘Nefericiților, acest popor a plătit cu sânge dreptul de a spune NU, de a spune JOS’

Cantitatea de aur administrată de BNR este de circa 20 de ani neschimbat din punct de vedere cantitativ - se situează la 103,7 tone. Însă valoarea sa a urcat acum la peste 4,6 miliarde de euro, atât datorită cotaţiilor internaţionale ale metalului cât şi în urma întăririi dolarului în raport cu euro.

Ca valoare, rezerva de aur a ajuns la cel mai ridicat nivel, de 4,9 miliarde de euro, în primavara lui 2017, o perioadă cu un dolar puternic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.