Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VEȘTI bune pentru datornici. NOUL regim al executărilor silite

constitutia romaniei

Plenul Curtii Constitutionale (CCR), reunit recent pentru dezbaterea articolului din Codul de procedura civila referitor la executarile silite, a decis ca prevederile in vigoare nu sunt constitutionale daca sunt dispuse de executorii judecatoresti in lipsa unei hotarari a instantei, deoarece anuleaza dreptul debitorilor la un proces echitabil.

Vezi și: Legea antifumat a fost atacată la Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a constatat ca un obiect al exceptiei de neconstitutionalitate il constituie art. 665 din Codul de procedura civila. Solutia legislativa cuprinsa in aceasta dispozitie a fost preluata in art. 666, care priveste, in esenta, incuviintarea executarii silite de catre executorul judecatoresc.

Curtea Constitutionala a admis  exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 666 sunt neconstitutionale. Acestea contravin prevederilor constitutionale, prin prisma exercitarii de catre executorii judecatoresti a unei activitati specifice instantelor judecatoresti, deoarece declansarea procedurii executarii silite este sustrasa controlului judecatoresc.

Curtea considera considera ca, sub aspectul impartialitatii si independentei autoritatii, exigentele dreptului la un proces echitabil nu sunt respectate. Asadar, executorii judecatoresti nu mai pot dispune executarea silita a debitorilor, iar acestia din urma pot avea dreptul la un proces echitabil cu creditorii.

Vezi și: SONDAJ: Cine conduce din umbră Guvernul Cioloș

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.