Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune pentru români: Parlamentul European a adoptat o regulă nouă pentru cumpărăturile online din alte state ale Uniunii Europene

online shopping

Cetăţenii europeni vor avea un acces online mai mare şi mai uşor la achiziţii de produse, rezervări de hoteluri, închirieri de maşini, festivaluri sau bilete pentru parcurile de distracţii din alte state ale Uniunii Europene, conform unor noi reguli adoptate marţi de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Noile reguli vor interzice 'blocarea geografică' a cumpărătorilor care accesează pagini de internet din alt stat membru al UE, pentru a le permite să aleagă de pe ce site vor achiziţiona bunuri sau servicii, fără să fie blocaţi sau redirecţionaţi automat către o altă pagină de internet din cauza naţionalităţii, locului de rezidenţă sau chiar a unei şederi temporare, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Citește și: RUŞINOS! Unde a dus revoluţia fiscală: Oamenii trebuie să vină cu bani de-acasă

Comercianţii vor fi obligaţi să îi trateze pe clienţii online dintr-un alt stat al UE ca şi pe cei locali. Acest lucru înseamnă să le ofere acces la aceleaşi preţuri sau condiţii de vânzare, atunci când clienţii cumpără bunuri (cum ar fi aparate electromenajere, electronice, haine) care sunt livrate către un stat membru spre care comerciantul are ofertă de livrare în condiţiile sale generale sau care sunt colectate dintr-un loc agreat de ambele părţi, într-un stat membru în care comerciantul oferă această opţiune (comercianţii nu sunt obligaţi să livreze în toate statele UE, dar cumpărătorii trebuie să aibă opţiunea de a colecta pachetul dintr-un loc agreat cu comerciantul).

De asemenea, noile reguli se aplică şi atunci când clientul primeşte servicii furnizate electronic care nu sunt protejate de copyright, cum ar fi servicii de stocare de date, cloud, firewall, găzduire pagini de internet, sau atunci când cumpără un serviciu care este furnizat acolo unde se află comerciantul sau în altă loc unde operează comerciantul, cum ar fi hoteluri, evenimente sportive, închirieri de maşini, festivaluri de muzică sau bilete de intrare în parcuri de distracţii.

Citește și: Haos în primăriile din România în urma noilor măsuri fiscale: Ce sumă uriașă a pierdut Primăria Capitalei

Regulile interzic şi tratament diferit pentru cumpărători în funcţie de ţara de origine a cardului de credit sau de debit. Furnizorii vor putea permite ce modalităţi de plată doresc, dar nu vor putea face discriminări împotriva unui brand specific de instrumente de plată, pe baza naţionalităţii.

Conţinutul digital protejat de copyright, cum ar fi cărţi electronice, muzică ce poate fi descărcată sau jocuri online, nu face obiectul acestor noi reguli, pentru moment. Cu toate acestea, Comisia Europeană va trebui să evalueze după doi ani de la intrarea în vigoare a acestei legislaţii dacă interzicerea blocării geografice trebuie extinsă pentru a cuprinde şi acest tip de conţinut, conform PE.

Citește și: Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știe toți șoferii

"Această nouă lege privind blocarea geografică este un pas important înainte către o piaţă unică digitală şi mai competitivă şi mai integrată, atât pentru consumatori, cât şi pentru comercianţi. Reprezintă, de asemenea, un moment important în lupta împotriva discriminării consumatorilor pe baza naţionalităţii sau locului de rezidenţă, un lucru care nu trebuie să se întâmple în Europa noastră unită', a spus eurodeputata poloneză Róża Thun (Grupul Partidului Popular European - PPE), raportor pentru acest dosar.

Noile reguli au fost aprobate cu 557 de voturi pentru, 89 de voturi împotrivă şi 33 de abţineri.

Citește și: I-a aplicat încă o lovitură: Ce fost fotbalist l-a învins din nou pe Becali și câți bani trebuie să primească de la patronul FCSB

Acordul privind regulamentul privind blocarea geografică trebuie aprobat formal de Consiliu. Noile reguli se vor aplica la nouă luni după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, adică până la sfârşitul acestui an.

Conform rezultatelor unui studiu efectuat de către Comisia Europeană, 63% dintre paginile de internet nu permit cumpărătorilor să facă achiziţii din alt stat membru. În cazul bunurilor, cea mai mare blocare geografică a avut loc pentru echipamentele electromenajere (86%), iar în cazul serviciilor, pentru rezervările online în sfera de petrecere a timpului liber, cum ar fi bilete la evenimente sportive (40%).

Citește și: Simona Halep joacă tare: A refuzat o ofertă fabuloasă – răspunsul care i-a lăsat mască pe şefii companiei

Consumatorii UE manifestă o cerere tot mai mare de cumpărături online transfrontaliere. În ultimii zece ani, numărul europenilor care fac cumpărături online s-a dublat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.