Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești MARI pentru Guvern: INS a confirmat creşterea economică de 7% a României anul trecut

penguinwealth.com
crestere

Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat, miercuri, estimările publicate la jumătatea lunii februarie, referitoare la creşterea de 7%, pe serie brută, a Produsului Intern Brut (PIB) în anul 2017, faţă de anul anterior.

Economia românească a crescut anul trecut cu 7%, faţă de 2016, cel mai mare avans din 2008 până în prezent. În 2008, economia României a crescut cu 7,1%, în termeni reali, faţă de 2007.

”Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2017 a fost de 856,352 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 7% faţă de anul 2016”, se arată în comunicat, conform News.ro.

Citește și: BNR și ministrul Finanțelor se 'războiesc' din cauza creditelor românilor: Ce plănuiește Banca Națională și răspunsul ferm al lui Teodorovici

INS a confirmat şi datele referitoare la ultimele trei luni din 2017.

”Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2017 a fost de 258,047 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,9% faţă de trimestrul IV 2016”, se arată în comunicat.

La creşterea PIB, în anul 2017 faţă de anul 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei. Contribuţii mai importante au avut: - industria (+1,9%), cu o pondere de 24,2% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8%; - comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,4%; - agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,7%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,4%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (18,3%).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: - cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 10,3% contribuind cu 6,4% la creşterea PIB; - formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +1,2%, consecinţă a creşterii cu 5,4% a volumului său.

Citește și: Frații DEDEMAN lovesc din nou: Cu ce coloși s-au aliat și ce au lansat împreună

”O contribuţie negativă importantă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-0,8%), consecinţă a creşterii cu 9,5% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 11,1%”, se arată în comunicat.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%.

Economia a primit mai mulţi stimuli salariali şi fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani.  Măsurile au stimulat consumul şi creşterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiştii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.