Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești TERIBILE pentru români: Anunțul candidatelor la funcția de premier în Marea Britanie

twitter.com
brexit

Ambele candidate care vor să devină viitor prim-ministru al Marii Britanii au promis în interviuri publicate vineri că vor impune reguli mai stricte cetăţenilor UE noi sosiţi în Regatul Unit, în timp ce se confruntă cu un vot al membrilor de partid pentru a-l alege pe succesorul lui David Cameron, notează Reuters. La puţin peste două săptămâni după ce preocupările legate de imigraţie i-au împins pe mulţi britanici sa sprijine Brexitul într-un referendum, ministrul de interne Theresa May şi ministrul energiei Andrea Leadsom au promis amândouă că vor restricţiona libera circulaţie a cetăţenilor din UE.

Citeşte şi: Anunţ OFICIAL despre salariile românilor: Suntem cei mai săraci din Europa

"Persoanele care vin în vacanţă sau călătoresc în interes de afaceri sau colaborează în domeniul ştiinţei vor putea să facă acest lucru, dar dreptul de şedere şi dreptul de a lucra aici vor depinde de permisele de muncă", a declarat Andrea Leadsom ziarului Times. De asemenea, ea pare să sugereze că orice cetăţean al UE care soseşte după data de 9 septembrie, când va fi ales un nou lider, nu ar mai putea să rămână în Marea Britanie protejat în virtutea regulilor UE: "Sub libera circulaţie a persoanelor nu trebuie să garantezi circulaţia gratuită pentru totdeauna", a declarat ea.

Citeşte şi: Statistica îl contrazice pe Nicușor Dan: Ce s-a întâmplat, cu adevărat, la Sectorul 1

Theresa May, care a obţinut mai mult sprijin din partea parlamentarilor conservatori într-un vot joi, a afirmat la rândul ei că va schimba libertatea regulilor de circulaţie a persoanelor. "Dacă eu sunt prim-ministru, vom ieşi din Uniunea Europeană şi o parte din aceasta va fi controlul liberei circulaţii", a declarat May ziarului Daily Telegraph. Controlul asupra numărului de noi sosiri în Marea Britanie a fost un factor major de decizie pentru mulţi din cei 52% dintre britanici care au sprijinit părăsirea Uniunii Europene, dar Marea Britanie ar putea să accepte cetăţeni ai UE în schimbul accesului la piaţa unică, mai notează Reuters. Când britanicii au fost întrebaţi să aleagă între cele două, 48% dintre cei intervievaţi au declarat că sunt în favoarea menţinerii accesului la piaţa unică, comparativ cu 37% care au spus că plafonarea imigraţiei din Europa este mai importantă, potrivit unui sondaj realizat de ORB pentru ziarul The Independent şi publicat vineri.

Citeşte şi: Românii din Marea Britanie încasează o nouă lovitură: Ce li se întâmplă după Brexit

În jur de 150.000 de membri obişnuiţi ai Partidului Conservator la putere vor alege un succesor al lui Cameron pe 9 septembrie, aminteşte Reuters. În ceea ce s-ar putea transforma într-o cursă devenită mai personală între cele două candidate, Leadsom a menţionat că Theresa May nu are copii într-un interviu acordat ziarului Times, notează de asemenea Reuters. "Ea are eventual nepoate, nepoţi, o mulţime de oameni, dar eu am copii care vor avea copii ce vor fi direct o parte din ceea ce se întâmplă în continuare", a spus ea citată într-un articol titrând: "Fiind mamă, obţin avantajul asupra lui May". Ea a postat pe Twitter vineri noapte: "Este într-adevăr îngrozitor şi exact opusul a ceea ce am spus. Sunt dezgustată", anunţă Agerpres.

Citeşte şi: Anunțul specialiştilor: Ce păţeşti dacă înghiţi guma de mestecat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.