Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VEȘTI URIAȘE despre HIV: Boala poate fi ÎNVINSĂ, după ce a doua persoană din lume s-a vindecat

hiv sida

Un bărbat din Londra a devenit a doua persoană din lume vindecată de HIV, potrivit medicilor. Adam Castillejo este fără virus după mai mult de 30 de luni de la încetarea terapiei antiretrovirale, scrie BBC.

Castillejo nu a fost vindecat cu medicamente pentru HIV, ci printr-un tratament pe bază de celule stem pe care l-a primit pentru un cancer de care suferea, de asemenea.

Citește și: Robert Turcescu îl bagă în corzi Raed Arafat: Vreo 600-700 de persoane în același spațiu vreme de câteva ore

Donatorii acelor celule stem au o genă neobişnuită care le oferă protecţie împotriva HIV, informează news.ro.

În 2011, Timothy Brown, supranumit „Berlin Patient” (pacientul din Berlin, n.r.), a devenit prima persoană raportată ca fiind vindecată de HIV, după trei ani şi jumătate de când primise acelaşi tratament.

Citește și: Avertisment dur: Nu cred că virusul mai poate fi oprit

Transplanturile de celule stem par că opresc virusul să se multiplice în corp prin înlocuirea celulelor imunitare ale pacientului cu cele ale donatorului care rezistă la infecţia HIV.

Adam Castillejo, în vârstă de 40 de ani, denumit „London Patient”, a decis acum să îşi dezvăluie identitatea.

Citește și: Armata României intervine la frontieră! Șeful MApN, Nicolae Ciucă, a aprobat solicitarea DSU

Medicii spun că nu a fost detectată în analizele lui de sânge, spermă şi ţesut o infecţie activă cu HIV.

A trecut un an de când ei au anunţat că este fără virus şi încă este fără HIV.

Citește și: PMP solicită măsuri urgente: Trebuie construite mecanisme de izolare şi carantină în zonele de trecere a frontierei

Cercetătorul Ravindra Kumar Gupta de la Universitatea Cambridge a declarat pentru BBC News: „Asta reprezintă leacul pentru HIV aproape sigur. Descoperirea noastră arată că succesul transplantului de celule stem ca tratament pentru HIV, prima dată raportat în urmă cu nouă ani la Pacientul din Berlin, poate fi replicat”.

Dar asta nu înseamnă că această intervenţie va fi tratamentul pentru milioanele de oameni din lume care trăiesc cu HIV. Terapia agresivă a fost folosită iniţial pentru a tratat cancerele pacienţilor, nu HIV. Iar medicamentele pentru HIV rămân foarte eficiente, însemnând că oamenii care au virusul pot trăi mult timp cu el.

Citește și: Consilierul lui Mugur Isărescu desființează Legea anticămătărie: ‘Înșirând cuvinte goale ce din coadă au să sune’

Gupta a mai spus: „Este important de notat că acest tratament prezintă riscuri mari şi poate fi folosit doar în ultimă instanţă la pacienţii cu HIV care prezintă şi afecţiuni maligne hematologice. Astfel, acesta nu este un tratament care va fi oferit la scară largă pacienţilor cu HIV care se află sub un tratament anti-retroviral ce funcţioneză bine”.

Totuşi, poate oferi o speranţă că, în viitor, va putea fi găsit un leac pe baza terapiei genetice.

Citește și: Robert Turcescu îl bagă în corzi Raed Arafat: Vreo 600-700 de persoane în același spațiu vreme de câteva ore

Testele recente au demonstrat că 99% dintre celulele imunitare ale lui Castillejo au fost înlocuite cu cele ale donatorului. Pacientul, la fel ca Brown, are rămăşiţe ale virusului în organism. Este imposibil de spus cu certitudine că infecţia cu HIV nu va reveni.

„Vreau să fiu un ambasador al speranţei”, a declarat Castillejo pentru New York Times. „Nu vreau ca oamenii să gândească «ai fost ales». Nu, s-a întâmplat pur şi simplu. Am fost în locul potrivit, probabil la momentul potrivit, atunci când s-a întâmplat”.

Citește și: Avertisment dur: Nu cred că virusul mai poate fi oprit .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.