Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veganii și vegetarienii riscă să facă accident vascular - Ce spune un nou studiu

lorenzobiagiarelli.com

Persoanele cu diete vegane sau vegetariene au un risc mai scăzut de boli cardiace și un risc mai ridicat de accident vascular cerebral, a sugerat un studiu. Cercetarea a fost publicată în ”British Medical Journal”, citat de 360MEDICAL.ro.

Cazurile de boli cardiace au fost cu 10 mai puține și cazurile de accident vascular cerebral au fost de trei mai multe la 1.000 de persoane, în comparație cu oamenii ce mănâncă carne.

Cercetarea a analizat 48.000 de persoane timp de 18 ani, prin date de la studiul EPIC-Oxford, un proiect de cercetare pe termen lung a dietei și sănătății. Oricum, nu a putut dovedi dacă efectul este cauzat de dietă sau de alte aspecte al stilului de viață. Dieticieni spun că oricare ar fi alegerea dietetică a persoanelor, consumul unei varietăți largi de alimente este cel mai benefic pentru sănătate.

Jumătate din participanți, recrutați între 1993 și 2001, mâncau carne, iar 16.000 de persoane erau vegetariene sau vegane, cu 7.500 ce s-au intitulat pescetarieni (consumatori de pește). Aceștia au fost întrebați în legătură cu dieta lor când s-au alăturat studiului și încă odată în 2010. Au fost luate în considerare istoricul medical, fumatul și activitatea fizică.

În total, au fost 2.820 de cazuri de boală cardiacă coronariană și 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral – inclusiv 300 de accidente hemoragice – ce au loc atunci când un vas de sânge slăbit se rupe și sângerează în creier.

Pescetarienii au avut un risc cu 13% mai scăzut de boală cardiacă coronariană decât persoanele ce mănâncă carne, în timp ce vegetarienii și veganii au avut un risc cu 22% mai scăzut.

Citeşte şi: Jumătate de milion de români sunt alergici la polenul din ambrozie. Care este tratamentul recomandat

Dar cei cu diete bazate pe plante au avut un risc cu 20% mai mare de accident vascular cerebral. Cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea fi legat de niveluri scăzute ale vitaminei B12, dar au spus că sunt necesare mai multe studii pentru a investiga conexiunea. De asemenea, este posibil ca asocierea să nu aibă nimic de a face cu dieta și ar putea doar să reflecte alte diferențe în viețile persoanelor ce nu mănâncă carne.

Cercetătorii i-au întrebat din nou pe participanții din 2010 în legătură cu dietele lor. Dar dr. Frankie Phillips de la British Dietetic Association a spus că dietele vegane și vegetariene se vor schimba. Și în prezent știm mai multe despre riscurile legate de consumul prea mare a cărnii roșii și procesate, ce a fost legat de un risc crescut de cancer de intestin.

”Acestea sunt date ce au fost colectate acum 20 de ani. Dieta vegetariană tipică de astăzi ar putea fi foarte diferită de o dietă vegetariană sau vegană de acum 20 sau 30 de ani. Gama de alimente pentru vegetarieni sau vegani a crescut masiv”, a spus ea, citată de bbc.com.

Citeşte şi: Agenţie din Sănătate dă alarma companiilor de profil; Atenţie la oferte suspecte de aparatură medicală, după un jaf în Spania

Dar, de asemenea, persoanele cu diete vegane sau vegetariene trebuie să aibă grijă să consume suficenți nutrienți specifici. De exemplu, oamenii ce mănâncă carne, lactate și pește au de obicei suficientă vitamină B12, necesară pentru un sânge sănătos și pentru sistemele nervoase. Oricum, veganii pot deveni deficienți, chiar dacă B12 este de asemenea prezentă în alimentele ca cerealele și drojdia. De asemenea, fierul este absorbit mai greu în cazul alimentelor bazate pe plante, deci cei care aleg să nu mănânce carne trebuie să incudă alimente ca pâinea integrală și făina și fructele uscate și să asigure un consum suficient al unui alt nutrient, numit choline, important pentru sănătatea cerebrală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.