Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela/alegeri: Opoziţia anticipează o victorie

Venezuela

Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei din Venezuela au anticipat duminică noaptea victoria lor la alegerile legislative, scrutin în urma căruia chavismul ar putea pierde majoritatea parlamentară pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite AFP. 

La ora locală 22.00 (luni, 02.30 GMT), încă nu erau cunoscute rezultatele oficiale ale scrutinului pentru reînnoirea pentru cinci ani a celor 167 de deputaţi ai parlamentului monocameral de la Caracas. 

"Rezultatele sunt cele pe care le-am aşteptat! Venezuela a câştigat!", a afirmat pe Twitter fostul candidat la prezidenţiale Henrique Capriles, lider al aripii moderate din vasta coaliţie a opoziţiei Masa Unităţii Democratice (MUD). 

Aceasta din urmă este favorită detaşată la alegerile de duminică, într-un climat de gravă criză economică provocată de prăbuşirea cursului petrolului, în această ţară cu cele mai mari rezerve de ţiţei din lume. 

"Cu multă umilinţă, seninătate, maturitate, să ne asumăm ce a decis Poporul", a adăugat Henrique Capriles. 

"Ceea ce am făcut este un fapt istoric", a declarat la rândul său, în faţa simpatizanţilor, candidatul opoziţiei Freddy Guevara. 

"Am învins toate obstacolele. Campania cea mai nedreaptă din istoria Venezuelei a avut un sfârşit fericit", a spus el, insistând totuşi asupra necesităţii de a aştepta rezultatele oficiale pentru a striga victorie. 

Lilian Tintori, soţia liderului aripii radicale a MUD Leopoldo Lopez, aflat în închisoare, a revendicat şi ea victoria duminică seară. 

"Am câştigat, am câştigat într-adevăr (...), dar nu ştim ce va face guvernul, trebuie să îşi recunoască înfrângerea, dar este evident că nu vor", a declarat ea într-o înregistrare video publicată pe internet. 

O eventuală victorie a opoziţiei va marca o cotitură istorică după ascensiunea la putere a chavismului în 1999, chiar dacă preşedintele Nicolas Maduro ar putea să limiteze ulterior prerogativele parlamentului pentru a contracara această victorie, cu riscul de a provoca proteste.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.