Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela/alegeri: Ţara este "o bombă care poate exploda" (lider al opoziţiei)

Venezuela

Venezuela este "o bombă care poate exploda", a afirmat joi, într-un interviu acordat agenţiei France Presse, Henrique Capriles, unul dintre liderii opoziţiei venezuelene, considerată favorită pentru prima dată în ultimii 16 ani a scrutinului legislativ programat duminică. 

"Suntem îngrijoraţi pentru situaţia din ţară. Venezuela este o bombă care poate exploda", a declarat liderul aripii moderate a opoziţiei şi fost candidat la alegerile prezidenţiale din 2013, înfrânt la limită de actualul şef al statului, Nicolas Maduro. 

"Nu vreau o explozie socială în ţara mea, nu vreau o lovitură de stat, vreau o soluţie constituţională, paşnică, electorală, democratică", a adăugat Henrique Capriles, preşedinte al partidului Primero Justicia (Justiţia mai întâi), care face parte din vasta coaliţie a opoziţiei Masa Unităţii Democratice (MUD). 

Aceasta din urmă este favorită detaşată la alegerile de duminică, într-un climat de nemulţumire populară faţă de chavism (de la numele lui Hugo Chavez, ales în 1999 şi stins din viaţă în 2013, căruia i-a urmat Nicolas Maduro) din cauza gravei crize economice şi a lipsei de securitate care afectează ţara. 

Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV), obişnuit să deţină întreaga putere în ultimii 16 ani, ar putea fi tentat să nu recunoască o eventuală victorie a opoziţiei ori să o neutralizeze reducând puterile parlamentului monocameral, într-un sistem prezidenţial, sunt de părere analiştii politici. 

Aceasta ar putea provoca tulburări într-o ţară marcată deja de violente manifestaţii în 2014, soldate oficial cu 43 de morţi. 

Joi, Henrique Capriles, care participă la campanie, dar nu este candidat, s-a distanţat de aripa radicală a opoziţiei, dând asigurări că, "dacă vor să transforme alegerile de duminică într-o nouă ieşire în stradă, noi nu ne vom alătura lor".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.