Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela anunţă repatrierea unei roci sacre, expusă la Berlin

Telesur
Venezuela

Guvernul venezuelean a anunţat luni repatrierea, în urma unui ''acord amiabil'' cu Germania, a unei roci sacre pentru comunitatea nativă amerindiană Pemon, expusă timp de peste douăzeci de ani într-un parc din Berlin, informează AFP potrivit Agerpres.

"Restituirea rocii sacre a poporului Pemon a început", a scris pe Twitter Jorge Arreaza, ministrul Afacerilor Externe al lui Nicolas Maduro, adăugând că piatra a fost deja ''retrasă'' din Tiergarten, un spaţiu verde uriaş din inima capitalei germane.

Jorge Arreaza a ataşat mesajului său fotografii şi înregistrări video realizate în timpul operaţiunii care a constat în ridicarea pietrei Kueka (''Bunica'', în limba populaţiei pemon), care are o greutate de 30 de tone, şi amplasarea ei pe platforma unui camion.

Repatrierea rocii în Venezuela este ''rezultatul unui acord amiabil'' cu Germania, a continuat şeful diplomaţiei venezuelene, adăugând că drumul ''în ţara venezueleană'' ar dura ''câteva săptămâni''.

Kueka a făcut obiectul unui litigiu între Venezuela şi Germania.

În iunie 2012, Berlinul a anunţat că va căuta o soluţie amiabilă cu Venezuela, care a solicitat returnarea pietrei sacre, oferită în 1998 de fostul preşedinte venezuelean Rafael Caldera unui artist german.

Kueka a fost expusă până în 1998 în parcul naţional Canaima, în sudul Venezuelei, o zonă locuită de comunitatea indiană Pemon care a considerat-o sacră. Conform legendei locale, este vorba despre o persoană transformată în piatră.

Însă, în 1998, în urma donaţiei guvernului lui Rafael Caldera, stânca a fost ridicată de artistul german Wolfgang von Schwarzenfeld şi transportată în Germania, unde a fost tăiată, şlefuită şi expusă în cadrul proiectului ''Global Stone'', o colecţie de roci arheologice expuse în parcul Tiergarten din Berlin.

Săptămâna trecută, Mexicul a anunţat repatrierea din Germania a trei piese arheologice din diferite culturi mezoamericane. Revenirea lor în Mexic este una ''voluntară, fără a se apela la justiţie'', a precizat guvernul mexican, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.