Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela denunţă 'linşajul politic şi financiar' întreprins de SUA la adresa sa

crisisforums.org
venezuela armata

Venezuela s-a declarat marţi victima 'unui linşaj politic şi financiar' din partea SUA, 'inspirat de postulatele nefaste ale Ku Klux Klan', la o zi după impunerea de noi sancţiuni americane în urma realegerii contestate a preşedintelui Nicolas Maduro preşedinte al acestei ţări, informează AFP.

'Alertăm comunitatea internaţională cu privire la pericolul la adresa păcii mondiale pe care îl reprezintă regimul supremaţist, rasist şi inervenţionist al actualului guvern de la Washington, inspirat de postulatele nefaste ale Ku Klux Klan', susţine Ministerul venezuelean al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Guvernul lui Donald Trump 'încurajează ura, intoleranţa şi linşajul politic şi financiar' la adresa Venezuelei, continuă comunicatul.

Preşedintele american a semnat luni un decret, al cărui anvergură este deocamdată dificil de evaluat, menit să diminueze capacitatea regimului de la Caracas de a-şi vinde activele.

O modalitate de a întări 'o blocadă financiară şi economică crudă', care echivalează cu 'o crimă împotriva umanităţii', pentru că aceasta împiedică 'accesul la bunuri esenţiale', denunţă Caracasul, confruntat cu o gravă criză economică.

SUA le interzic deja cetăţenilor şi băncilor orice tranzacţie asociată datoriei venezuelene şi au aplicat sancţiuni la adresa a circa 60 de înalţi responsabili ai acestei ţări, printre care preşedintele Maduro, pe care îl califică drept 'dictator'.

Washingtonul ameninţă între altele cu un embargo petrolier, ale cărui consecinţe ar fi redutabile pentru Venezuela, care vinde către SUA o treime din ţiţeiul său.

Washingtonul 'instrumentalizează nevoile poporului venezuelean ca pe o armă politică, pentru a aduce atingere instituţiilor (...) şi pe această cale a provoca înlăturarea' (de la putere) a preşedintelui socialist, potrivit Ministerului venezuelean al Afacerilor Externe.

În urma alegerilor boicotate de opoziţie, care a denunţat o 'farsă', Maduro a obţinut 68% din voturi comparativ cu 21,2% obţinute de principalul său adversar Henri Falcon. Acesta din urmă a denunţat un scrutin 'fără legitimitate' şi a cerut organizarea de noi alegeri până la sfârşitul anului.

Rezultatele anunţate, calificate drept 'farsă' de Washington, au fost respinse de Chile, Panama, Costa Rica, la fel şi de Grupul de la Lima, o alianţă a ţărilor din America şi Caraibe, ce reuneşte Argentina, Brazilia, Canada, Columbia şi Mexicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.