Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela - Nicolas Maduro susţine că amânarea alegerilor legislative este imposibilă

Thesheet.ng
Nicolas Maduro

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat joi că este "imposibil" să fie amânate alegerile legislative prevăzute pentru 6 decembrie, ca reacţie la recomandările reprezentanţilor Uniunii Europene (UE) cu privire la acest scrutin controversat, informează vineri AFP.

"Uniunea Europeană a sugerat posibilitatea amânării alegerilor în Venezuela, însă acest lucru este imposibil, pentru că este vorba de un mandat constituţional, Constituţia prevede ca pe 5 ianuarie 2021 noua Adunare Naţională să-şi înceapă sesiunea", a spus Maduro în timpul unei videoconferinţe în prezenţa candidaţilor apropiaţi guvernului.

Scrutinul în vederea înnoirii Parlamentului, singura putere aflată în prezent în mâinile opoziţiei, a fost boicotat de circa 30 de formaţiuni politice care regrupează majoritatea opoziţiei şi care îl califică drept "fraudă".

În pofida acestui fapt, opozantul Henrique Capriles, de două ori candidat în alegerile prezidenţiale venezuelene, a îndemnat la participare la alegerile parlamentare.

Joi, Grupul internaţional de contact, ce reuneşte ţările europene şi latino-americane în scopul de a pune capăt crizei din Venezuela, a afirmat într-un comunicat comun că actualul "calendar electoral nu permite desfăşurarea unei misiuni de observare".

Pe 2 septembrie, Caracas a invitat ONU şi UE să participe în calitate de observatori la alegerile legislative.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a pledat la rândul său, pe 11 august, pentru o amânare a legislativelor din Venezuela, estimând că nu sunt reunite condiţiile pentru organizarea lor şi pentru trimiterea unei misiuni de observare.

"Imposibil, cereţi ce vreţi, dar noi nu putem realiza imposibilul, nu putem încălca textul Constituţiei (...), mi se pare clar", a insistat Nicolas Maduro într-o alocuţiune televizată.

Opoziţia îl acuză pe preşedintele Maduro că foloseşte "controlul exercitat asupra ansamblului de puteri publici" pentru a zădărnici "posibilitatea de a avea vreun fel de alegeri libere şi concurenţiale".

Liderul opoziţiei, Juan Guaido, care s-a proclamat preşedinte interimar în ianuarie 2019, a reiterat joi pe Twitter că "nu există condiţii pentru alegeri libere în Venezuela"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.