Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela: Preşedintele Nicolas Maduro a lansat controversatul proces al Adunării Constituante

Nicolas_Maduro

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a lansat marţi procesul unei Adunări Constituante "populare", în pofida criticilor opoziţiei care vede în aceasta o modalitate de a confisca puterea, într-un climat de proteste vehemente care au făcut 53 de morţi în aproape două luni, transmite AFP preluat[ de agerpres.

În faţa miilor de simpatizanţi arborând tricouri şi şepci roşii, şeful statului socialist a semnat decretul care stabileşte modalităţile de alegere a celor 540 de membri ai acestei adunări cu misiunea de a redacta o nouă Constituţie. 

Pentru opoziţie, acesta este o manevră cu scopul de a evita orice alegeri şi a obţine o lege fundamentală după "chipul său". 

În plus, Constituanta va avea sediul în hemiciclul parlamentului, singura putere publică unde controlul este exercitat de opoziţie după victoria sa categorică la alegerile legislative de la sfârşitul lui 2015. Aceasta înseamnă că actualii deputaţi ar trebui să se mute, soarta lor nefiind însă precizată. 

Într-o declaraţie adoptată la sfârşitul după-amiezii, parlamentul a denunţat convocarea unei Adunări Constituante frauduloase. 

"Nu este altceva decât o continuare a loviturii de stat împotriva Constituţiei", a reacţionat preşedintele parlamentului, Julio Borges. 

Adversarii lui Maduro, care denunţă tentativele preşedintelui de a-şi aroga întreaga putere, şi-a înmulţit de la 1 aprilie manifestaţiile. Dacă aceste proteste au reunit în fiecare zi mii de persoane, ele au fost marcate de violenţe. 

Parchetul a anunţat marţi moartea a doi tineri manifestanţi în statul Barinas (vest), ridicând la 53 numărul deceselor în 53 de zile de proteste, soldate, de asemenea, cu peste o mie de răniţi. 

Pentru preşedintele socialist, căruia şapte venezueleni din zece îi doresc demisia, Constituanta este unicul drum "spre pace". "Ajunge cu fascismul", a declarat Nicolas Maduro, acuzându-i pe adversarii săi că pun la cale violenţe. 

El a explicat că 176 de membri ai acestei adunări vor fi desemnaţi de diverse categorii sociale (sindicate, pensionari, studenţi) - pe care opoziţia le acuză că se află sub influenţa sa -, iar ceilalţi 364 de membri vor fi aleşi conform unui decupaj pe circumscripţii municipale.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.