Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veninul de viperă ar putea deveni un remediu în lupta cu Covid-19

news.ro
viperă, șarpe

Cercetătorii brazilieni au descoperit că o moleculă din veninul unui anume tip de șarpe a inhibat reproducerea coronavirusului în celulele maimuțelor, ceea ce ar putea reprezenta un posibil prim pas către un medicament pentru combaterea virusului SARS-CoV-2.

Un studiu publicat în revista științifică Molecules în această lună arată faptul că molecula produsă de vipera jararacussu a inhibat capacitatea virusului de a se înmulți în celulele maimuțelor cu 75%.

„Am putut demonstra că această componentă a veninului șarpelui a fost capabilă să inhibe o proteină foarte importantă din virus“, explică Rafael Guido, profesor la Universitatea din Sao Paulo și autor al studiului.

Molecula este o peptidă sau un lanț de aminoacizi care se poate conecta la o enzimă a coronavirusului numită PLPro, care este vitală în reproducerea virusului, informează Reuters.

„Suntem prudenți cu privire la oamenii care vor ieși la vânătoare de jararacussu în jurul Braziliei, crezând că vor salva lumea… Nu asta este ideea! Nu veninul în sine va vindeca coronavirusul“, spune Giuseppe Puorto, herpetolog.

Cercetătorii vor evalua în continuare eficiența diferitelor doze ale moleculei și dacă aceasta este capabilă să prevină pătrunderea virusului în celule, potrivit unui comunicat al Universității de Stat din Sao Paulo.

Ei speră să testeze substanța în celulele umane, dar nu au oferit mai multe detalii privind momentul în care vor face asta.

Jararacussu este unul dintre cei mai mari șerpi din Brazilia, măsurând până la 2 metri lungime și trăiește în Pădurea Atlantică, Paraguay, Argentina și Bolivia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.