Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verde pentru Generaţia Alpha, un nou program de mediu Teach for Romania şi Fundaţia OMV Petrom

petrom omv

Organizaţia Teach for Romania, în colaborare cu Fundaţia OMV Petrom, anunţă lansarea programului "Verde pentru Generaţia Alpha", care se va derula în 109 şcoli şi 17 grădiniţe, pentru 2.900 de elevi.

Potrivit unui comunicat de presă al iniţiatorilor, transmis joi AGERPRES, în cadrul programului au fost create ghiduri de activităţi, kituri de educaţie de mediu şi materiale video pentru educatori, învăţători şi profesori, cu activităţi uşor de integrat în programa existentă.

Programul îşi propune, prin abordarea temelor mari ale schimbărilor climatice, să contribuie la modificarea comportamentelor viitorilor adulţi, pe termen lung, şi oferă metode şi instrumente de lucru profesorilor referitor la ce ar trebui să ştie (informaţii), să poată face (abilităţi) şi ce atitudine să aibă un elev care termină clasa a 8-a pentru ca el să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităţii în care trăieşte.

"În cadrul programului a fost dezvoltată o hartă a competenţelor pentru elevi - un curriculum descris şi detaliat progresiv, de la ciclul preşcolar până la final de gimnaziu. Harta competenţelor este aliniată la profilul absolventului şi la curriculumul şcolar. Pentru a susţine practic dezvoltarea competenţelor, au fost create trei ghiduri de activităţi pentru educatori, învăţători şi profesori, cu activităţi uşor de integrat în programa existentă, indiferent ce materie predau. De asemenea, fiecare profesor Teach for Romania a primit şi câte un kit de educaţie de mediu cu materialele necesare punerii în practică a activităţilor la clasă, împreună cu elevii", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, kit-urile incluse în program conţin materiale educative (ghiduri şi cărţi cu activităţi), jocuri educaţionale care abordează concepte legate de protecţia mediului, instrumente pentru observaţii şi analize (lupe sau microscoape mici pentru a examina plante, insecte sau alte elemente ale naturii). De asemenea, acestea cuprind seturi de experimente (legate de apă, sol şi alte aspecte ale mediului), seminţe şi ghivece pentru a încuraja elevii să îşi cultive propriile plante şi informaţii despre importanţa plantelor în menţinerea echilibrului ecologic. Cutia kitului care conţine materialele educative este confecţionată din carton reciclabil şi poate fi reutilizată, transformându-se într-o mini-seră pentru plantarea seminţelor primite.

Materialele informative scrise, dedicate profesorilor, sunt susţinute de materiale video care abordează importanţa educaţiei de mediu din perspectiva mai multor personalităţi din domeniul educaţiei.

România are o Strategie Naţională de implementare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care, însă, nu a fost corelată pe deplin cu politica educaţională privind schimbările climatice, susţin iniţiatorii programului "Verde pentru Generaţia Alpha".

Cercetările despre schimbările climatice conduse de Uniunea Europeană (Eurobarometru, mai-iunie 2023) arată că România este ultima în clasamentul ţărilor europene în ceea ce priveşte conştientizarea şi acţiunile individuale ale cetăţenilor pentru dezvoltare durabilă.

Teach for Romania este o organizaţie non-guvernamentală, care, de zece ani, recrutează şi pregăteşte oameni valoroşi să devină profesori şi învăţători în şcolile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunităţi. În anul şcolar 2023-2024, un număr de 145 de cadre didactice fac parte din programul derulat de organizaţie şi predau în 126 şcoli, din 22 de judeţe.

Lansată în anul 2022, Fundaţia OMV Petrom construieşte programe şi susţine investiţii pe termen lung în România pentru comunităţi dezavantajate, în trei domenii-cheie: educaţie, mediu şi sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.