Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdictul psihologului, după tragedia din Timiş: De ce suferă şoferii care fac live pe Facebook în timp ce conduc

ziare.com
soferi

Un psiholog din Timișoara consideră că persoanele care fac live pe Facebook în timp ce conduc mașina au o nevoie foarte mare de atenție și o lipsă de încredere în sine, iar prin încercările “disperate” de a se integra își pun viața în pericol, dar și pe a celor din jur.

Psihologul clinician Adina Burghel a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că rețelele de socializare au ajuns să aibă un efect extrem de puternic asupra indivizilor, pentru că îi fac să se simtă foarte puternici, plus că își pot crea imaginea așa cum și-o doresc.

CITEȘTE ȘI: Ce NU știai despre cartofi: Efect extraordinar pentru sănătate

”Rețelele de socializare au un efect extrem de puternic asupra indivizilor. Rețeaua de socializare ajunge să îl facă pe individ să se simtă foarte puternic, unic, de neatins. Facebook, în cazul de față, a devenit un substitut al eu-lui nostru social. Individul își crează o imagine așa cum și-o dorește el, se prezintă pe sine în termeni dezirabili, se face apreciat, admirat, invidiat chiar. Interacțiunea socială este virtuală și aproape unilaterală: cel care transmite live primește un like, o inimioară, ajungând astfel să se simtă validat, apreciat social. Răspunsurile celorlalți reprezintă oglinda care ne reflectă valoarea. Utilizatorul poate controla perfect imaginea pe care o are”, a explicat psihologul timișorean.

De asemenea, Adina Burghel a precizat că șoferii care fac live-uri pe Facebook au o nevoie foarte mare de atenție, iar prin recurgea la astfel de metode, speră să fie integrați într-un grup.

“Oamenii simt permanent nevoia de confirmare, de apreciere în acțiunile, gândurile sau intențiile lor. Își doresc să fie admirați, să fie în conformitate cu ideea societății despre omul „ideal”, „bun”, „perfect”. Îndeplinirea acestei nevoi se poate realiza în termeni normali, sănătoși. De exemplu, alegând o viață artistică, teatrul, muzica. Alteori, poate fi aleasă o metodă mai puțin sănătoasă de îndeplinire a nevoii de confirmare. Și aici vorbim despre tendința tot mai mare a invidizilor de a se valida prin intermediul rețelelor de socializare. Indivizii din această categorie au o nevoie foarte mare de atenție, au o lipsă de încredere în sine, speră ca prin publicarea imaginilor cu ei înșiși sau a live-urilor cu ei să își îmbunătățească statutul social, să fie integrați într-un grup. Cei care au această condiție aproape de limita patologicului, prin încercările lor disperate de a se integra în rândul celor din jur și de a fi validați, se pun pe ei înșiși în pericol, și iată și pe cei din jurul lor. Vorbim despre o manifestare la limita patologicului, deoarece simptomele sunt similare cu alte comportamente de predispoziție la adicție, un comportament cu potențial obsesiv”, a declarat psihologul clinian.

CITEȘTE ȘI: Miturile despre ȘORICIUL de porc! Care este adevărul de fapt

Totodată, Adina Burghel a mai precizat că trebuie să existe o limită între dorința de a primi aprecieri și nevoia dependentă de acestea.

“Cu toții avem nevoia de apreciere. Acest lucru ne face să ne simțim iubiți, importanți. Acest lucru ne validează ca ființe sociale. Important este să găsim o limită între bucuria, dorința de a primi aprecieri și nevoia, dependența de acestea”, a conchis psihologul timișorean.

O fetiţă în vârstă de nouă ani şi un bărbat, care era în direct pe Facebook, au murit, vineri noaptea, în urma unui accident petrecut pe drumul care leagă Timişoara de Moraviţa, în judeţul Timiş, în care au fost implicate două maşini şi un tractor. Fratele fetiței, un băiat de trei ani, are coloana ruptă, fiind supus și unei intervenții chirurgicale la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara.

Șoferul care a provocat accidentul se numea Florin Muntean, în vârstă de 31 de ani, din Oravița, și era pasionat de viteză. De altfel, pe pagina sa de Facebook, tânărul s-a filmat și a transmis live de mai multe ori în timp ce conducea chiar și cu 220 km/h.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.