Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vernisaj şi lansare 'Mustaţa lui Dalí şi alte culori' la Galeria Artep din Iași

Artmark
savador dali

Expoziţia „Mustaţa lui Dalí şi alte culori”, care reuneşte cele 16 lucrări ale artistului vizual Felix Aftene ce au stat la baza cărţii omonime scrise de Lucian Dan Teodorovici, va putea fi văzută vineri, online, de la ora 18.00.

Vernisajul va fi însoţit de lansarea pictoromanului publicat la începutul lunii octombrie de editura Polirom. "Mustaţa lui Dalí şi alte culori", de Felix Aftene şi Lucian Dan Teodorovici, cu o prefaţă de Bogdan Creţu, reprezintă apariţia unui volum inedit în cultura autohtonă, potrivit news.ro.

Citește și: Avem dovada! Florian Coldea este profesor colaborator la SNSPA! Tot în cadrul instituției lucrează și soția sa .

Pictoromanul dă naştere unei lumi ficţionale fabuloase, cele 16 picturi realizate de Felix Aftene generând 16 capitole ale unui roman scris de Lucian Dan Teodorovici.

„Mustaţa lui Dalí şi alte culori este o carte splendidă, un duet cum nu avem altul, despre puterea artei de a inventa realitatea, de a-i da un sens imaginînd-o. Chiar imaginînd-o după ce faptele s-au derulat. Un experiment de o frumuseţe aparte, care caută să reîntregească unitatea privirii artistice asupra lumii noastre atît de atomizate”, spune Bogdan Creţu.

Expoziţia „Mustaţa lui Dalí şi alte culori” reuneşte o colecţie de picturi ale artistului Felix Aftene realizate în perioada 2019-2020, dar şi 100 de lucrări de grafică ce au reprezentat forme iniţiale ale lucrărilor finale.

Expoziţia poate fi vizitată în condiţii de siguranţă sanitară în perioada 23 octombrie-1 decembrie, la Galeria Artep (Şoseaua Sărărie, nr. 15, Iaşi).

Evenimentul dedicat vernisajului expoziţiei şi lansării volumului „Mustaţa lui Dalí şi alte culori” va fi transmis live pe Facebook, iar vizitatorii vor putea descoperi ulterior lucrările din galerie cu respectarea tuturor precauţiilor impuse de pandemia Covid-19.

Citește și: Atenționare de ultimă oră! Cum a fost răsturnată declarația lui Raed Arafat

Felix Aftene, artist vizual, trăieşte şi lucrează în Iaşi, având o activitate susţinută pe scena naţională şi internaţională a artei contemporane. Practica sa artistică este extinsă pe varii medii - pictură, sculptură, pictură murală, noile media. În 1996 a absolvit ca şef de promoţie Academia de Arte „George Enescu” din Iaşi, secţia Pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean. În 2016 a obţinut doctoratul în domeniul Arte vizuale la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. În 1997 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Din 2013 este preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi. Din 1998 profesează ca scenograf la TVR Iaşi. În perioada 1997-1998 a primit Bursa Uniunii Artiştilor Plastici din România. În 1998 a câştigat concursul pentru realizarea picturii murale din sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, cu lucrarea intitulată Babilon. În 2008 a realizat o altă lucrare importantă pentru comunitate, "Capsula timpului", un monument din bronz, amplasat în faţa Primăriei Municipiului Iaşi, la aniversarea a 600 de ani de la atestarea documentară a oraşului. În 2016 i s-a acordat Premiul Naţional pentru Pictură al UAP din România. În 2019 a revenit în spaţiul public cu un proiect intitulat "Masa amintirilor".

Amplasată în preajma vechii bucătării de vară de lângă bojdeuca lui Ion Creangă, lucrarea marchează trecerea a 100 de ani de la înfiinţarea primului muzeu literar din România. În 2020 a expus în centrul oraşului natal, Vaslui, lucrarea "Cronos", realizată în bronz. A primit peste 30 de premii şi distincţii pentru activitatea artistică pe plan naţional şi internaţional. Este curator, coordonator şi expozant în numeroase proiecte artistice de grup şi personale în ţară şi în străinătate. În domeniul picturii este unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani din România, cu peste 30 de expoziţii personale în spaţii muzeale sau galerii de artă internaţionale. Lucrările sale se găsesc în muzee şi colecţii private din ţară şi din străinătate (Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elveţia, Franţa, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria, Israel, Moldova etc.).

Lucian Dan Teodorovici s-a născut pe 17 iunie 1975, la Rădăuţi. Este scriitor, regizor de teatru şi scenarist. Absolvent al Facultăţii de Teatru (Regie - Artele spectacolului), din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, şi al programului masteral „Teorii şi practici în artele vizuale” al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul aceleiaşi universităţi. Din 2017 este director al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi şi al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). În perioada 2002-2006, a fost redactor-şef al editurii Polirom, unde a iniţiat, în 2004, colecţia „Ego. Proză”, pe care o coordonează şi în prezent. A pus în scenă diverse spectacole de teatru, a realizat cîteva scenarii ale unor filme de lungmetraj, scurtmetraj şi de show TV. A debutat editorial în 1999, cu romanul "Cu puţin timp înaintea coborârii extratereştrilor printre noi", editura OuTopos, Iaşi (reeditat la Editura Polirom în 2005). La Polirom a mai publicat: "Circul nostru vă prezintă:" (roman, 2002, 2007); "Atunci i-am ars două palme" (povestiri, 2004); "Celelalte poveşti de dragoste" (roman, 2009, 2014); "Matei Brunul" (roman, 2011, 2014); Unu + unu (+ unu…) (dramaturgie, 2014); "Cel care cheamă câinii" (roman, 2017); "Silvestru şi Marele Dictator" (carte pentru copii, 2020). A obţinut diverse nominalizări şi premii literare în ţară şi în străinătate, printre care: nominalizare pe lista lungă a International Dublin Literary Award, 2020; Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, 2015; Premiul pentru Proză al revistei Observator cultural, 2012; Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi, 2012; Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România, Bucureşti, 2012; Premiul „Cartea anului 2011”, oferit de revista Contrafort; Premiul literar „Augustin Frăţilă”, pentru cel mai bun roman al anului 2011; Premiul pentru Dramaturgie pe anul 1999, acordat de Ministerul Culturii. Cărţile sale au fost traduse şi publicate de edituri importante din diverse ţări, precum SUA, Anglia, Franţa, Germania, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria sau Macedonia.

Artep este o galerie de artă contemporană deschisă în decembrie 2018 în Iaşi, într-un spaţiu complet regândit pentru a pune în evidenţă artiştii importanţi ai acestor vremuri. Primul artist care a expus în spaţiul galeriei a fost Felix Aftene, cu proiectul artistic "Memoria spaţiului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.