Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru prima dată în Marea Britanie Verzii se alătură guvernului scoţian

 Nicola Sturgeon

Guvernul scoţian a anunţat vineri semnarea unui acord de cooptare la putere, pentru o Scoţie "mai verde" şi "independentă", a Verzilor, dintre care doi deputaţi vor intra în executiv, o premieră în Marea Britanie, relatează France Presse.

Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă la Edinburgh, prim-ministrul separatist Nicola Sturgeon (SNP - Partidul Naţionalist Scoţian n.r.) a declarat că cele două partide intenţionează "să lucreze împreună pentru a construi o Scoţie mai verde, mai justă şi mai independentă".

Co-liderul Verzilor scoţieni, Patrick Harvie, a calificat momentul ca "istoric". "Acest acord îi aduce pe Verzi în guvern pentru prima dată în Scoţia" şi este o premieră în Regatul Unit, a subliniat el, informează Agerpres.

"Şi aceasta nu se putea întâmpla într-un moment mai important", când Scoţia îşi revine din pandemia provocată de coronavirus şi se pregăteşte să găzduiască în noiembrie conferinţa privind schimbările climatice COP26 la Glasgow, a adăugat el.

Partidul separatist SNP al Nicolei Sturgeon s-a plasat în frunte la alegerile locale din mai, dar i-a lipsit un loc pentru majoritatea absolută, cîştigând 64 din cele 129 de locuri ale Parlamentului scoţian, în timp ce Verzii au obţinut opt.

Ambele formaţiuni cer Londrei organizarea unui referendum asupra independenţei Scoţiei.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson, singurul în măsură să autorizeze acest referendum, se opune ferm, susţinând că o astfel de consultare, deja organizată în 2014, nu poate avea loc decât "o dată într-o generaţie".

La momentul respectiv (2014 n.r.), 55% din alegători au respins independenţa. SNP consideră totuşi că Brexit-ul a schimbat jocul, întrucât scoţienii i s-au opus cu 62% din voturi (la referendumul din 2016 n.r.), şi că Scoţia trebuie acum să adere la Uniunea Europeană ca stat independent, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.