Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste bună pentru producătorii de MÂNCARE ROMÂNEASCĂ

supermarket magazin

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, legea privind vânzarea produselor româneşti în magazine, stabilind că 51% din alimente trebuie să provină dintr-un "lanţ scurt" de aprovizionare, local sau regional, însă vor putea exista excepţii stabilite de Guvern.

"Susţinem această lege, este foarte important să încurajăm prezenţa produselor româneşti în magazine. Acum, sigur, că e 51- 52 -50 - 49%, e o chestiune de nuanţă. Foarte important este să încurajăm producătorii noştri, să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri. Este important ca acest act legislativ să nu creeze tensiuni, ci să reglementeze lucrurile în sistem, iar consumatorul şi producătorul să nu fie afectaţi", a spus Irimescu la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor.

Marile magazine ar putea fi obligate să vândă mai multe produse locale, altfel primesc 150.000 de lei amendă.

"Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respecta alte prevederi importante din lege, precum aceea ca nu ai voie sa mai faci facturi in plus la producatori, nu ai voie sa impui un pret minim pe piata, cum s-a intamplat pana acum. Sunt amendati cu sume intre 100.000 - 150.000 de lei si in caz de abateri repetate se poate merge pana la inchiderea magazinului", a precizat presedintele Comisiei pentru agricultura, Nini Sapunaru.

Dacă legea va fi votată, atunci, pe lângă amendă, autoritățile pot închide supermarketul pentru o perioadă de până la șase luni, în funcție de abateri, dacă acestea sunt repetate sau dacă cer producătorilor comisioane și dacă le facturează servicii, așa numitele taxe de raft.

Eliminare taxelor de raft este o prevedere contestată de marile lanțuri de magazine care spun că aceste taxe sunt costuri de marketing, de promovare a produselor.

În lege nu este inclusă și prevederea închiderii magazinelor în weekend.

Autoritățile care vor verifica supermarketurile vor fi stabilite ulterior, printr-o Hotărâre de Guvern.

Tot astăzi s-a discutat și despre etichetarea produselor din carne, dacă acestea trebuie să aibă sau nu trecut pe etichetă procentul de carne, dacă provine din România sau din import, dar nu a primit vot favorabil în comisie.

Legea va fi trimisă în plen, iar apoi va intra în vigoare la 60 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.