Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste bună pentru toţi angajaţii. Câte zile libere vom avea de Crăciun și Revelion

Zile Libere

Zile libere de Crăciun 2018 și Revelion 2019. Până la Crăciun 2018 și Revelion 2018, mai avem o minivacanță de trei zile.

Zile libere de Crăciun 2018 și Revelion 2019. Mini-vacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În 30 noiembrie, odată cu ziua Sfântului Andrei, se dă startul sărbătorilor de iarnă, dar cele mai așteptate sunt zilele libere de Crăciun 2018 și de Revelion. Dacă vreți să vă faceți planurile deja, iată care vor fi zilele libere de sărbători în România.

După minivacanța de 1 Decembrie, ce cuprinde și Sfântul Andrei, una dintre cele mai importante sărbători ale românilor, ne pregătim pentru câteva zile libere de Crăciun 2018 și de Revelion. Iată care vor fi anul acesta zilele libere de sărbători.

Zilele libere de sărbători De Sfântul Andrei, românii au o zi liberă, așa cum este stabilit încă din 2012 în Codul Muncii. Sărbătoarea, care marchează și începutul sezonului de iarnă, este una foarte importantă pentru țara noastră, Apostolul fiind ocrotitorul României.

Citește și: 'Blonda lui MRU' și Partidul Naționalist se opun înființării partidului lui Dacian Cioloș

Despre acesta se spune că ar fi fost primul discipol al lui Iisus, „Cel dintâi chemat”, și printre primii patru dintre apostolii preferați, alături de Petru, Ioan și Iacob. După Înălțarea lui Iisus, Apostolul a propovăduit Evanghelia în lume. A fost răstignit pe cruce în formă de X, într-o zi de 20 noiembrie, în orașul peloponesian Patras, lângă Corint.

Următoarea zi liberă din calendarul sărbătorilor legale este chiar de 1 Decembrie, când sărbătorim Ziua Națională a României. Pentru că cele două evenimente se succed, de vineri până duminică, 30 noiembrie – 2 decembrie, vom avea parte de o minivacanță.

Zile libere de Crăciun 2018

În acest an, Crăciunul pică într-o zi de marți.

Zilele libere legale de Crăciun 2018 sunt 25 și 26 decembrie. Acestea vor cădea chiar la începutul ultimei săptămâni din an, marți și miercuri. Însă dacă se mai acordă o zi liberă de la stat (luni), am putea avea o mini-vacanță de 5 zile.

Zile libere de Revelion 2019

Urmează cele două zile nelucrătoare de Revelion, 1 și 2 ianuarie, care deschid calendarul sărbătorilor legale din 2019. Situația este similară, dacă se mai acordă o zi liberă, urmează să mai avem o minivacață de Revelion 2019.

Cu toate că nu este niciun anunț oficial legat de acest aspect, este posibil ca zilele de 24 și 31 decembrie să fie și ele libere, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, atunci când făceau punte între zilele libere și weekend-uri. Așadar, dacă acest lucru se va întâmpla, românii se vor bucura de cinci zile libere, atât la Crăciun 2018, cât și de Revelion.

Cum sunt recompensați românii care lucrează în zilele libere

Pentru salariații a căror activitate nu poate fi intreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitățiile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Zile libere 2019. Calendarul sărbătorilor legale în 2019:

1 ianuarie (marți) – Anul Nou
2 ianuarie (miercuri)

24 ianuarie (joi) – Ziua Unirii Principatelor României sau Mica Unire
26 aprilie (vineri) -Vinerea Mare
28 aprilie (duminică) – Paștele
29 aprilie (luni) – A doua zi de Paște
1 mai (miercuri) – Ziua Muncii
1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului
16 iunie (duminică) – Rusalii
17 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei
1 decembrie (duminică) – Marea Unire
25 decembrie (miercuri) – Crăciun
26 decembrie (joi) – Crăciun

Poate ca nu stiai, dar alte tari ale Uniunii Europene au chiar si 17 sau 18 zile libere pe an ( Belgia, Lituania si Cipru), asa ca Romania va trebui sa ajunga la acest nivel, in curand.

Din pacate, exista si vesti mai putin bune. Cinci dintre sarbatorile legale din 2019 vor pica in timpul weekend-ului, adica o treime dintre acestea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.