Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste importantă pentru întreaga Europă: Rusia a cedat și s-a ajuns la o înțelegere

Business24.ro
conducta gaze

Rusia și Ucraina au ajuns vineri la un nou acord pe cinci ani privind transportul gazelor naturale spre Europa, în contextul în care înțelegerea actuală cu Ucraina urmează să expire la data de 31 decembrie, a informat vicepremierul rus Dmitri Kozak, relatează Reuters, citând agenția RIA.

Citește și: Adriana Săftoiu face PRAF conducerea PNL: Îmi este rușine! Ne încălcăm toate principiile!

Înțelegerea vine după ce Rusia și Ucraina au ajuns joi la un nou acord de principiu privind livrarea gazelor naturale, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020, a informat vicepreședintele Executivului UE, Maros Sefcovic.

Acordul, mediat de Comisia Europeană, ar urma să fie semnat înainte de data de 31 decembrie, când înțelegerea actuală între Rusia și Ucraina urmează să expire, a adăugat Kozak.

Țările din Europa Centrală sunt aprovizionate în prezent cu gaze naturale care sunt livrate pe o rută care trece prin Ucraina.

Un nou acord a fost dificil de încheiat pe fondul relaţiilor tensionate de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Europa nu se confrunta cu un deficit de gaze în această iarnă chiar dacă un nou acord pentru livrarea de gaze ruseşti prin Ucraina nu ar fi fost finalizat la timp, relevă un studiu al institutului EWI din Germania.

Studiul arată că preţurile la gaze pentru Germania ar putea creşte moderat, dar că nu ar exista probleme de furnizare a acestora. Preţul plătit de Europa pentru gazele ruseşti a atins cel mai scăzut nivel din 15 ani. În T3, preţul mediu pe 1.000 de metri cubi se ridica la 169,8 de dolari, în timp ce cu un an în urmă, în aceeaşi perioadă, acesta depăşea 250 de dolari. Scăderea se ridică astfel la 32%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.