Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VESTE PROASTĂ pentru români: activele Pilonului II de pensii SCAD

evz.ro
pensie pensii pensia

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au pus capăt în februarie 2021 unei serii de zece creşteri lunare consecutive, începută în aprilie 2020, în contextul în care activele s-au diminuat cu 470 mil. lei faţă de luna precedentă la aproximativ 77,1 miliarde de lei, arată datele ASF.

În februarie 2021 activele fondurilor de pensii private obligatorii au scăzut cu 0,6% faţă de ianuarie 2021, în pofida creşterii viramentelor trimise de salariaţii români cu aproape 14 mil. lei, la circa 832 mil. lei, ceea ce înseamnă că declinul a fost determinat de evenimente care şi-au pus amprenta asupra investiţiilor din portofoliu.

Citește și: Pagina lui Dominic Fritz, LUATĂ CU ASALT de timișorenii nemulțumiți de prelungirea carantinei

 

„Au fost doi factori care au avut un impact negativ asupra performanţei fondurilor de pensii“, explică Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România. „Factorul principal a fost majorarea substanţială a yieldurilor obligaţiunilor, ceea ce înseamnă că prin marcarea la piaţă a portofoliilor de obligaţiuni ale fondurilor de pensii, obligaţiunile fiind principala deţinere a fondurilor de pensii, a rezultat o valoare de piaţă mai mică“, adaugă el.

Cea mai mare pondere a investiţiilor fondurilor Pilon II era în titluri de stat, respectiv 66,14% la februarie 2021, în scădere de la 67,3% în ianuarie 2021, arată datele ASF. Ca şi valoarea, investiţia în titluri de stat la februarie era de 51 mld. lei, faţă de 52,2 mld. lei la final de ianuarie 2021. Pe de altă parte, investiţia în acţiuni reprezenta la februarie 2021 circa 22,3%, echivalentul a 17,2 mld. lei, faţă de 22,16% la ianuarie 2021 cu aproximativ aceeaşi valoare.

Pe partea de active, de la începutul anului 2021, fondurile de pensii au „pus“ circa 2 mld. lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.