Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vestea care eclipsează frica de război: prețul petrolului scade

GreenBiz
piata energiei petrol

Preţurile petrolului au scăzut joi cu aproximativ 2%, pe fondul intrării în fază finală a discuţiilor pentru reluarea acordului nuclear cu Iranul, care ar putea debloca livrările iraniene de ţiţei, dar pierderile au fost limitate de tensiunile crescute dintre principalul exportator de energie Rusia şi Occident, în legătură cue Ucraina, transmite Reuters.

”Piaţa petrolului este prinsă într-un război între reducerea sancţiunilor iraniene şi tensiunile ruso-ucrainene”, a declarat Stephen Brennock de la firma de brokeraj PVM Oil. Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,80 dolari, sau cu 1,9%, până la 93,01 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a fost cotat în scădere cu 1,76 dolari sau cu 1,9%, până la 91,90 dolari. Ambele valori de referinţă au crescut la cele mai înalte niveluri din septembrie 2014 la începutul săptămânii. Statele Unite se află în ”în mijlocul etapelor finale” ale discuţiilor indirecte cu Iranul, care vizează salvarea unui acord din 2015 care limitează activităţile nucleare ale Teheranului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

O înţelegere ar putea returna pe piaţă peste 1 milion de barili de petrol iranian pe zi, sporind oferta globală cu aproximativ 1%. Franţa a afirmat miercuri că o decizie privind salvarea acordului nuclear ar putea veni în doar câteva zile şi că depinde de Teheran să facă alegerea politică, deşi Iranul a cerut puterilor occidentale să fie ”realiste”. Cu un nou acord posibil la orizont, Coreea de Sud a declarat miercuri că a purtat discuţii privind reluarea importurilor de ţiţei iranian şi dezgheţarea fondurilor iraniene.

Coreea de Sud a fost anterior unul dintre principalii cumpărători de petrol iranian în Asia. Cu toate acestea, tensiunile continue legate de o posibilă invazie rusă a Ucrainei continuă să susţină pieţele petroliere din cauza potenţialei perturbări a aprovizionării cu energie. Preşedintele american Joe Biden a spus că acum există toate indiciile că Rusia intenţionează să invadeze Ucraina, inclusiv semne că Moscova efectuează o operaţiune cu steag fals pentru a o justifica, după ce forţele ucrainene şi rebelii pro-Moscova au făcut schimb de focuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.