Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veşti bune pentru mame: Coaliţia PSD-ALDE vrea pensionarea mai devreme a femeilor care au născut şi crescut copii

pixabay.com
diverse, social, pensionari, politica

Un proiect depus la Senat prevede posibilitatea ca orice femeie să iasă la pensie mai devreme cu doi ani pentru fiecare copil născut și crescut cel puțin 10 ani. Printre motive se află declinul demografic în care populația se reduce cu cinci români în fiecare oră, transmite Mediafax.

Proiectul semnat de grupurile PSD și ALDE, alături de 51 de aleși, prevede modificare art 55 alin (1) din Legea 263 pe 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iar acesta va avea următorul cuprins: "cu câte doi ani, pentru ficare copil născut și crescut cel puțin până la vârsta de 10 ani".

Vezi şi: Pepenele roșu injectat. Cum îl recunoști?

Expunerea de motive arată că femeile care muncesc și au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii. Concret, proiectul prevede posibilitatea scăderii vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil născut și crescut cel puțin până la vârsta de 10 ani, așa cum prevedea vechea lege nr 19 din 2000 abrogată prin măsurile de austeritate instroduse în anul 2010 prin legea 263/2010.

Motivația acestui demers este legată de "faptul că tot mai multe femei care muncesc renunță sau amână aducerea unui copil pe lume pe baza unor considerente economice. Rata totală de fertilitate în România a scăzut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scăderea populației) ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care populația se reduce cu cinci români în fiecare oră".

Vezi şi: Melancolie, obezitate, transpirație abundentă? Semnele ce indică DEFICITUL de vitamina D

Documentul face referire la declinul democrafic, pentru prima dată numărul născuților fiind mai mic de 200.000 anual.

"În ultimii 20 de ani s-a înregistrat un dezastru demografic în ceea ce privește evoluția natalității atât la nivel de țară, cât și în zonele care asigurau tradițional un spor natural pozitiv. La nivel național, scăderea natalității la 195.000 de copii reprezintă un minim istoric al României moderne și va fi urmată de mari probleme sociale. Dacă se menține același ritm, în 15-20 de ani va fi pusă în dificultate atât piața muncii ce va rămâne fără salariați cât și bugetele de sănătate și de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat", se mai arată în proiect.

Documentul precizează la cauze și speranța de viață sub medie a femeilor din România față de media europeană, impactul schimbărilor urmând să fie în special creșterea natalității în familiile în care femeile muncesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.