Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune pentru moldovenii de peste Prut! Salariul minim ar putea fi majorat

Profit.ro
taxa taxe bani salariu portofel impozit

Salariul minim în Republica Moldova, pentru anul viitor, ar putea fi majorat în două etape – pe 1 ianuarie și pe 1 iulie. Aceasta după ce sindicatele au propus ca acesta să fie de 5.000 de lei moldovenești (1250 de lei românești), iar estimările Ministerului Finanțelor a calculat impactul bugetar la mai mult de un miliard de lei, ceea ce autoritățile nu-și pot permite pentru a acoperi cheltuielile pentru sectorul bugetar.

„Noi venim cu propunerea ca salariul minim pe țară pentru anul 2023 să reprezinte 5.000 de lei. Și pentru acești 5.000 de lei avem câteva motive întemeiate. Ne dorim nu doar o creștere cantitativă a salariului, ci o creștere calitativă. Primul motiv este ca salariul minim să poată oferi salariatului posibilitatea de a beneficia de o pensie minimă.

Or, în prezent un salariat care primește 3.500 de lei nu poate beneficia de o pensie minimă reieșind din calculele salariale, dar statul compensează diferența. Al doilea motiv este că salariul minim în sfârșit în Republica Moldova să reprezinte 50% din salariul mediu prognozat. Al treilea motiv este inflația extrem de mare, care în prezent constituie 34%.

Inflația trebuie luată în considerare la creșterile salariale, mai ales că, chiar dacă ar fi o creștere de 34%, aceasta ar însemna o indexare, dar nu majorare”, a declarat președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Igor Zubcu.

Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatului, a spus că patronatele susțin creșterea, care este una condiționată. Însă, potrivit lui, pentru creșterea de până la 5.000 de lei este necesară modificarea legislației cu privire la sistemul tarifar.

Notă: 1 leu moldovenesc este egal cu 0,25 lei românești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.