Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune pentru sute de mii de români! Ratele legate de IRCC vor scădea de luna viitoare, o premieră în doi ani

rata banca

Începând cu 1 iulie, românii care au credite cu dobândă variabilă a căror rată are în calcul IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) vor plăti un pic mai puțin decât în lunile precedente, informează Digi24. În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC.

IRCC trimestrial va scădea de la 1 iulie la 5,94% pe an, în prezent valoarea indicelui fiind de 5,98% pe an. Chiar dacă firavă, de doar 0,04%, această scădere a IRCC va fi prima după șase creșteri consecutive, pornite la finalul lui 2021.

Noua valoare de 5,94% pe an este aferentă primului trimestru din 2023 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada iulie-septembrie (trimestrul trei).

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial.

IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.

În prezent, IRCC și ROBOR s-au apropiat, după ce primul a înregistrat creșteri consecutive și al doilea scăderi consecutive. ROBOR stagnează de peste o lună la valoarea de 6,55% pe an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.