DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Veşti de ULTIM MOMENT pentru bugetari: Klaus Iohannis A PROMULGAT legea

klaus iohannis semneaza decrete

Veşti de ultim moment pentru bugetari! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 12 martie, legea prin care Vinerea Mare devine zi liberă. Şeful statului a semnat decretul pentru modificarea Codului Muncii, astfel că angajaţii din sistemul bugetar vor avea o mini-vacanţă de 4 zile cu ocazia Paştelui.

Citeşte şi: Unul dintre 'rebelii' din PSD vine cu un mesaj DUR, după congres: 'Vor da curând EXPLICAŢII...'

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 12 martie a.c., următoarele decrete:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii;
  • Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune.", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 28 februarie proiectul de lege prin care Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paştelui - devine zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de 42 de senatori şi deputaţi din întreg spectrul politic şi a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Deputaţii au adoptat-o cu 233 de voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă"şi 19 abţineri.

"Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 - 17 zile de sărbătoare legală. (...) Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an", se preciza în expunerea de motive a actului normativ.

Iohannis a promulgat şi legea care reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de probațiune la nivel central și la nivelul structurilor teritoriale, precum și activitatea desfășurată de acesta.

Senatul a adoptat pe 6 decembrie 2017, iar Camera Deputaţilor pe 21 februarie o propunere legislativă conform căreia Direcţia Naţională de Probaţiune va elabora şi sprijini desfăşurarea de programe de reintegrare socială pe piaţa muncii a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate.

Prevederea completează legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, fiind iniţiată de către deputatul Oana Florea şi senatorul Robert Cazanciuc (PSD), alături de parlamentari PSD, PNL şi ALDE.

Astfel, Direcţia Naţională de Probaţiune va avea o nouă atribuţie: va elabora şi sprijini desfăşurarea, în colaborare cu alte instituţii ale statului, de acţiuni şi programe de reintegrare socială pe piaţa muncii a persoanelor aflate, potrivit legii, în supravegherea serviciului de probaţiune.

Totodată, legea reglementează atribuţia consilierului de probaţiune de a întocmi, la solicitarea persoanei supravegheate, un raport care va conţine şi o recomandare în vederea angajării acesteia.

În expunerea de motive sunt invocate rezultatele studiului "Opiniile deţinuţilor cu privire la mediul penitenciar românesc" (2009-2011), în cadrul căruia respondenţii au precizat că lipsa unui loc de muncă reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte problematice cu care se confruntă după liberare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.