Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești importante pentru călătoriile în străinătate - Se elimină un document necesar până acum la ieșirea copiilor din țară

politiadefrontiera.ro
camioane vama giurgiu

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus un proiect de Hotărâre care vizează eliminarea obligației de prezentare a cazierului judiciar pentru adulții însoțitori ai minorilor la ieșirea din țară. Această schimbare va fi implementată prin actualizarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006.

Conform documentului consultat de Economica.net, polițiștii de frontieră vor verifica datele din cazierul judiciar al adulților în sistemul național de evidență informatizată a cazierului judiciar, în conformitate cu proiectul de Hotărâre propus.

Această inițiativă vine ca urmare a adoptării Legii nr. 329/2023, publicată în Monitorul Oficial la 8 noiembrie 2023. Această lege a abrogat obligativitatea prezentării cazierului judiciar pentru adulții care însoțesc minorii la ieșirea din țară, cu excepția cazurilor în care sunt suspectați sau condamnați pentru infracțiuni grave precum omorul, infracțiuni sexuale, traficul de persoane, terorismul și altele.

Ce documente rămân necesare

Potrivit Legii nr. 248/2005, cu modificările și completările ulterioare, polițiștii de frontieră permit ieșirea din țară a minorilor însoțiți de adulți, alții decât părinții, doar cu prezentarea unei declarații care să ateste acordul ambilor părinți sau al părintelui legal, și să ofere informații despre destinatarul minorului și, după caz, despre persoana care îl va însoți înapoi în țară.

Această schimbare este salutată de unele organizații, precum Sindicatul Polițiștilor Europeni (Europol), care consideră că eliminarea acestei obligații este benefică și necesară, dar și întârziată, având în vedere dificultățile întâmpinate de călători în ultimii ani din cauza lipsei acestui document.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.