Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești îngrijorătoare pentru români! Consilierul guvernatorului BNR: 'Din păcate, este inflaţie globală care mătură planeta'

cotidianul.ro
Adrian Vasilescu

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declară că inflaţia a atins cote foarte mari, nemaiîntâlnite în România de vreo 10 ani.

"Din păcate, este inflaţie globală care mătură planeta din America şi până în Japonia", a spus Adrian Vasilescu la Antena 3.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, inflaţia noastra este în jur de 80% creată de inflaţia globală. 20% sunt efectele haotice ale liberalizării preţurilor la gaze în vara anului 2020 şi la energie electrică în ianuarie 2021. "De atunci ne luptăm cu aceste preţuri", a spus consilierul guvernatorului BNR într-o intervenţie telefonică la emisiunea "Exces de putere".

"Criza energetică este globală şi ea se manifestă puternic în toate ţările, inclusiv la noi. Vocile importante din această lume care au vorbit despre criza energetică au spus la unison că există o singură soluţie şi anume investiţii", a precizat Vasilescu.

În plus, ne vom confrunta cu cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. Rata inflaţiei ar putea ajunge la 11%, dacă Guvernul nu găseşte soluţii rapide pentru criza din energie.

Prognoza BNR pentru următoarele luni vine cu veşti îngrijorătoare.

Inflaţia va depăşi 11 procente, în lunile de primăvară, după ce măsurile de sprijin pentru facturi nu vor mai fi în vigoare.

Rata inflaţiei în prezent este de 8.2%.

Din 2004, România nu a mai avut o inflaţie de două cifre. Potrivit BNR, abia în vara lui 2023 vremurile vor fi mai bune şi rata scumpirilor va ajunge la 3%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.