DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vești PROASTE pentru români: prețul energiei electrice BUBUIE la bursă

www.magnanews.ro
energie electrică

Preţul spot al energiei pentru azi, în anumite intervale orare, este de peste 440 lei pe MWh, asta după ce ieri preţul ajunsese la aproape 460 de lei pe MWh, scumpirea energiei fiind o tendinţă vizibilă încă de la începutul acestui an, scrie Ziarul Financiar.

Media preţului spot pentru anul trecut a fost de 190,9 lei pe MWh (40 de euro/MWh), arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Specialiştii din domeniu spun că factorii care contribuie la această situaţie este creşterea semnificativă înregistrată de preţul certificatelor de CO2 şi faptul că România este incapabilă să-şi mai asigure necesarul de consum fără importuri.

Preţul certificatelor de emi­sii de CO2 a explodat anul acesta, mergând spre pragul de 50 de euro pe unitate de la o medie de 24 de euro, iar cum ambiţia europeană este de a elimina cărbunii din mixul energetic, situaţia nu se va „linişti“ prea curând, cred specialiştii din piaţă.

„Certificatele de emisii se duc spre 50 de euro pe unitate, în contextul în care la înce­pu­tul acestei pandemii aveam un preţ mediu de 16 euro pe certificat. Este o presiune imensă care se pune acum pe cărbuni pentru a produce mai puţin“, spune George Voicu, specialist în tradingul de energie, care în prezent are propria firmă de proiecte ener­getice, Elnet Instal.

Aceasta este o dublă pro­ble­mă pentru Ro­mâ­nia. Pe de-o parte ener­gia din cărbuni este mai scumpă, iar pe de alta im­porturile tot cresc pe mă­su­ră ce aceas­tă sursă este forţată să iasă din mixul energetic.

„Suntem pe importuri cu tot ce avem acum în funcţiune, cu eoline, cu solare, cu tot. Sun­tem în criză de ener­gie“, mai spune Voicu.

Mai mult, în contextul în care pe 9 mai Uni­tatea 2 a centralei nucleare de la Cerna­vodă va intra în programul de oprire pla­nificată este de aşteptat ca situaţia pe piaţa energiei să se tensioneze şi mai mult.

„Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 09.05.2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00. Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate“, a explicat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, unul dintre cei mai ieftini producători de energie locali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.