Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești proaste: Studiul OMS care trebuia să stabilească cel mai bun tratament anti-Covid în România nu va mai fi implementat

Facebook
terapie intensivă

Studiul Solidarity, coordonat de OMS, nu mai ajunge şi în România. În cadrul acestui studiu urmau să participe 3 spitale din Capitală: Victor Babeş, Institutul Matei Balş şi Spitalul Militar Central. Studiul urma să arate care este cea mai eficientă schemă de tratament împotriva COVID-19, potrivit Mediafax.

Trei spitale din Capitală urmau să intre în studiul Solidarity: Spitalul Victor Babeş, Institutul Matei Balş şi Spitalul Militar Central.

Studiul, desfăşurat de OMS în 40 de ţări, urma să analizeze eficienţa a patru scheme terapeutice diferite aplicate pacienţilor cu COVID-19, pentru ca, la final, să stabilească care schemă este cea mai bună.

Studiul a fost aprobat în România de Comisia Naţională de Etică şi de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Citește și: EXCLUSIV Radiografie la fața locului! Detaliul care le-ar fi putut scăpa anchetatorilor în cazul uciderii lui Emi Pian: ‘Erau mai mulți din clanul Rinu’ (surse)

În România, însă, acest studiu nu a început nici acum. Profesorul Alexandru Rafila spune că nu este o situaţie specifică ţării noastre şi că studiul este reevaluat de OMS pentru că în multe ţări, care fac parte din studiu, vor fi comparate doar două scheme de tratament în loc de patru. Practic, studiul a retras combinaţia lopinavir/ritonavir, creată iniţial ca tratament pentru HIV, pentru că nu a fost demonstrată eficienţa ei în cazul pacienţilor cu COVID.

Cu hidroxiclorochina s-a întâmplat la fel, deşi din protocolul de tratament, publicat de Ministerul Sănătăţii, aceste medicamente nu au fost înlăturate.

Mai mulţi medici au spus că au observat, în cazul pacienţilor infectaţi, ameliorări ale stării lor de sănătate după ce le-au dat kaletra şi hidroxiclorochină. De altfel, specialiştii români nu sunt obligaţi să renunţe la aceste medicamente, chiar dacă studiul coordonat de OMS nu le mai ia în calcul, şi la fel şi studiul internaţional Recovery.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Va rămâne în spatele gratiilor

Totuşi, singurul medicament aprobat oficial la nivelul UE pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 rămâne Remdesivirul, care s-a dovedit a fi eficient în reducerea numărului de zile de spitalizare a pacienţilor cu COVID-19.

„OMS nu mai recomandă două dintre medicamentele care au fost folosite destul de larg în prima parte a acestei pandemii, mă refer la hidroxiclorochină şi la combinaţia de antivirale cunoscută sub numele de kaletra. Aceste două produse făceau parte din protocoalele terapeutice care trebuiau comparate. Odată cu retragerea lor au rămas în discuţie doar două dintre medicamente, este vorba despre Remdesivir şi despre o formă de interferon, un imunomodulator antiviral. Din cauza asta OMS-ul şi-a reevaluat poziţia şi aşteptăm decizia finală încât să putem să începem studiul cu cele două variante de tratament. Nu are legătură doar cu România, practic în momentul de faţă acest studiu clinic este reevaluat şi urmează în principiu să se desfăşoare în ţările care au rămas doar cu cele două scheme terapeutice pentru comparaţie”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.