Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veștile continuă să fie proaste de la Viena/ România presează cu date oficiale și speră în tranșarea problemelor interne din Austria pe ultima 100 de m

emil hurezeanu

Diplomația românească face în aceste zile ultimele eforturi pentru a înlătura opoziția oficialilor austrieci cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, susține că președintele austriac, Alexander Van der Bellen este favorabil intrării României în spațiul Schengen, însă acesta nu are un rol decisiv în formularea unei opinii a executivului.

Hurezeanu spune că în ciuda tuturor datelor comune de la nivelul ministerelor de Interne sau de la nivelul Frontex, organismul Uniunii Europene care ajută statele UE să gestioneze frontierele externe, executivul austriac are în continuare o atitudine mai degrabă negativă cu privire la un vot pozitiv privind intrarea României în spațiul Schengen.

”Astăzi, n.r. luni, e o zi în care au loc două reuniuni extrem de importante. Pe de-o parte avem întâlnirea experților și pe de altă parte avem și reuniunea miniștrilor de interne. Până acum, de fiecare dată, opiniile experților noștri au coincis cu datele poliției austriece. Este vorba de o realitate dinamică, dar decizia e politică. În plus, până acum două săptămâni n-au fost niciodată contradicții între datele celor două ministere. Am constatat acum că este vorba de o opoziție care s-a repetat în mai multe rânduri, venită din partea cancelarului și a ministrului de Interne, poziție care nu a pornit din realitatea din teren sau din cea prezentată în rapoartele Frontex ale Uniunii Europene. Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”, a comentat Emil Hurezeanu.

Surse diplomatice europene spun că săptămâna trecută, la Viena, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor UE în Austria cu președintele Alexander Van der Bellen, acesta s-a pronunțat în favoarea intrării României în spațiul Schengen. De asemenea, președintele Austriei s-a exprimat foarte critic cu privire la opiniile cancelarului Austriei, spunând că nu înțelege de ce există această blocadă împotriva României, mai ales că rapoartele Frontex sunt pozitive. Van der Bellen ar fi spus că ”blocada împotriva României în niciun caz nu va face mai digerabilă politica guvernului în problema migrației”.

Actualul președinte austriac, Alexander Van der Bellen deține cea mai înaltă funcție în țara central-europeană din 2017. Între 1997 și 2008 a fost președinte al grupului parlamentar și purtător de cuvânt federal al Partidului Verzilor din Austria. Van der Bellen sprijină politici economice ecologiste, social-liberale și pro-europene.

Verzii, al doilea partid din coaliția care susține guvernul condus de cancelarul Karl Nehammer, nu susțin veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Anunțul a fost făcut de vicecancelarul și liderul Verzilor, Werner Kogler, în mai multe rânduri. „Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat vicecancelarul Kogler, potrivit publicației Kurier.

De cealaltă parte, Karl Nehammer, membru al ÖVP, care a devenit cancelar al Austriei la 6 decembrie 2021. Anterior a fost ministru de Interne din 2020 până în 2021, secretar general al ÖVP din 2018 până în 2020 și membru al Consiliului Național din 2017 până în 2020. Explicația deciziei guvernului austriac de a da un vot negativ României ține de contextul politic din Austria, în condițiile în care, în ianuarie vor avea loc alegeri în Austria Inferioară, iar partidul de dreapta, aflat la guvernare se află pe ultimele locuri în sondaje.

Ministrul de interne austriac, Gerhard Kartner, a făcut recent o nouă declarație prin care respinge intrarea României și a Bulgariei în Schengen. Într-un interviu pentru publicația „Kurier”, el a spus că pentru țara sa, momentan, are sens doar includerea Croației în spațiul european de liberă circulație. Conform acestuia, românii și bulgarii ar avea în continuare probleme cu protecția frontierelor externe, respingerea solicitanților de azil și distribuirea acestora.

În replică, ambasadorul Emil Hurezeanu explică faptul că procentul de 40% migrație ilegală în Austria, invocat de guvernul de la Viena face parte dintr-un sondaj cu un eșantion mic, acesta nereflectând situația reală. În plus, afirmă Hurezeanu, în ultima perioadă raporturile dintre cele două ministere de Interne din Austria și România au fost dintre cele mai bune, miniștrii felicitând-se în mai multe rânduri pentru colaborare și rezultate.

Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opună intrării României și Bulgariei în Schengen, după ce guvernul olandez a anunțat vineri că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației. Intrarea în Schengen presupune însă un vot în unanimitate pe 8 decembrie la reuniunea miniștrilor europeni de interne și justiție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.