Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viața, 'extrem de dificilă' pentru persoanele cu dizabilități din Fâșia Gaza

handicap handicapat dizabilitati

Persoanele cu dizabilităţi duc o viaţă "extrem de dificilă" în Fâşia Gaza din cauza blocadei israeliene şi a lipsei de asistenţă din partea Hamas la putere, a avertizat Human Rights Watch joi, cu ocazia Zilei internaţionale a persoanelor cu handicap, relatează France Presse, potrivit AGERPRES.

Două milioane de palestinieni trăiesc în enclava situată între Israel, Egipt şi Marea Mediterană şi afectată de sărăcie şi conflicte.

Potrivit HRW, persoanele cu dizabilităţi suferă în special din cauza blocadei impuse de Israel din 2007 împotriva mişcării islamiste armate Hamas, inamicul său aflat la putere în enclavă.

"Mai mult de un deceniu de restricţii israeliene au privat persoanele cu dizabilităţi din Gaza de libertatea de mişcare şi de multe ori de accesul la aparate, electricitate şi tehnologia de care au nevoie pentru a comunica sau a ieşi din casele lor", s-a declarat alarmată joi Emina Cerimovic, cercetător HRW, specializată în drepturile persoanelor cu dizabilităţi la HRW.

Citește și: Claudiu Florică și Dinu Pescariu SCAPĂ de dosarul Microsoft: faptele s-au PRESCRIS! Judecătorii confiscă 22 de milioane de euro

Organizaţia pentru drepturile omului subliniază impactul întreruperilor recurente de curent asupra handicapaţilor care au nevoie de lumină pentru a comunica prin limbajul semnelor sau de ascensoare şi scutere electrice pentru a se deplasa.

HRW subliniază de asemenea restricţiile impuse de Israel asupra importurilor în Gaza care împiedică persoanele cu dizabilităţi să obţină echipamentul medical necesar.

Blocada israeliană, "pe lângă eşecul autorităţilor Hamas de a aborda lipsa infrastructurii (pentru handicapaţi) în Gaza şi a combate stigmatizarea răspândită, face viaţa multor persoane invalide din Gaza extrem de dificilă", a adăugat dna Cerimovic într-un comunicat, menţionând de exemplu lipsa rampelor de acces sau a lifturilor în multe clădiri din enclavă.

Promovată de ONU, Ziua internaţională a persoanelor cu handicap este sărbătorită la 3 decembrie din 1992.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.