Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicecancelarul Austriei susține România în Schengen: 'Susținem oficial asta!'

Pinterest
romania schengen

Verzii nu susțin dreptul de veto al Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Acest lucru a fost subliniat de vice-cancelarul și liderul Partidului Verde, Werner Kogler, având în vedere amenințările de veto ale ministrului de Interne, Gerhard Karner, și ale cancelarului federal Karl Nehammer (ÖVP).

"Până în prezent, Austria susține oficial faptul că România și Bulgaria ar trebui să adere la spațiul Schengen, pe lângă Croația", a declarat vineri Kogler pentru "Tiroler Tageszeitung", relatează Kurier. El i-a mai spus ministrului de Interne că partenerul de coaliție mai mic nu-i susține linia, a continuat vicecancelarul. "În schimb, trebuie spus, de asemenea, că, dacă există o frontieră Schengen, trebuie să existe și controale", a recunoscut el.

Anterior, criticile deschise ale lui Karner la adresa spațiului Schengen, care este, în principiu, lipsit de controale la frontieră, au provocat o agitație având în vedere presiunea ridicată exercitată de migrație asupra Austriei și amenințarea sa cu un veto împotriva aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Amenințarea împotriva Croației a fost calificată ulterior de cancelarul Nehammer: "Vom sprijini calea Croației către spațiul Schengen și, în același timp, vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și României", a declarat Nehammer miercuri, la Zagreb.

Ministrul român de Interne Lucian Bode a mers recent la Viena pentru a-i schimba părerea lui Karner într-o conversație personală, în timp ce omologul său bulgar Ivan Demerdzhiev a vorbit la telefon cu ministrul ÖVP. România susține că doar câțiva migranți trec prin țară spre Austria.

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale principale și intenționează să o supună la vot în cadrul reuniunii miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Extinderea necesită unanimitate între statele membre Schengen. Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.