Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul Marcel Ciolacu, despre dezvoltarea relațiilor cu China: Un obiectiv important

Marcel Ciolacu

Dezvoltarea relaţiilor cu China reprezintă un obiectiv important constant al statelor central şi est-europene, a declarat vineri vicepremierul Marcel Ciolacu, în deschiderea forumului ''Dialogul partidelor politice China - Ţările Europei Centrale şi de Est 2017''. 

"Suntem onoraţi să organizăm în România această reuniune care oferă partidelor politice din ţările participante la formatul 16+1 ocazia de aprofundare şi extindere a dezbaterii pe marginea unor subiecte de importanţă deosebită de dezvoltare în continuare a relaţiilor între statele noastre. (...) Dialogul partidelor politice pe care îl găzduim astăzi la Bucureşti are o trăsătură care îi conferă o semnificaţie aparte. (...) Diversitatea însăşi a partidelor reprezentate la dialogul nostru le îmbogăţeşte experienţa fie că se află la guvernare, fie în opoziţie şi, în egală măsură, demonstrează că dezvoltarea relaţiilor cu China reprezintă un obiectiv important constant al ţările central şi est-europene", a afirmat Ciolacu, potrivit agerpres.ro

El a adăugat că rezultatele dialogului purtat în cadrul forumului de la Bucureşti pot să contribuie la fundamentarea deciziilor de acţiune viitoare, atât în planul relaţiilor bilaterale, cât şi în cadrul cooperării 16+1. 

"Tema dialogului de la Bucureşti e ilustrativă în această privinţă. Noi concepte, noi idei şi măsuri politice destinate promovării iniţiativei noului drum al mătăsii - 'Belt and Road'. Sunt subiecte a căror substanţă poate fi construită exclusiv prin dialog şi dezbatere", a spus Ciolacu. 

Vicepremierul a subliniat, de asemenea, importanţa desfăşurării în luna mai a acestui an la Beijing a unui prim forum destinat cooperării în cadrul iniţiativei "Belt and Road", eveniment desfăşurat la cel mai înalt nivel cu participarea a aproape 30 de şefi de stat şi de guverne, înalţi demnitari, conducători ai unor instituţii internaţionale, experţi de renume. 

"Dialogul care începe astăzi la Bucureşti este menit să abordeze modul în care regiunea noastră poate contribui la materializarea acestei iniţiative, astfel încât Europa Centrală şi de Est să devină o componentă importantă în fluxurile de produse, servicii şi idei, dintre spaţiul european şi asiatic. (...) România ca stat membru al UE sprijină pe deplin acest obiectiv şi se implică efectiv în eforturile depuse în această direcţie. Ceea ce ne determină să acţionăm astfel este aprecierea noastră conform căreia esenţa iniţiativei (...) 'Belt and Road' este conectivitatea sub multiplele ei aspecte. Dezvoltarea conectivităţii reprezintă un obiectiv care poate genera creştere economică, poate conduce la multiplicarea schimburilor interumane, poate sprijini eforturile de a identifica soluţii pentru problemele care pot afecta dezvoltarea societăţilor noastre. Şi, nu în ultimul rând, poate contribui la crearea premiselor pentru aplanarea şi chiar soluţionarea unor tensiuni şi conflicte", a completat Marcel Ciolacu. 

Potrivit acestuia, există câteva principii - transparenţa, deschiderea către toţi partenerii interesaţi, cooperarea reciproc avantajoasă, caracterul sustenabil - care trebuie urmărite constant pentru ca obiectivele iniţiativei să răspundă în mod real la cerinţele tuturor statelor implicate. 

"Datoria noastră a liderilor politici este de a identifica cele mai adecvate mecanisme pentru implementarea acestor principii", a spus vicepremierul. 

Ciolacu a evidenţiat "parteneriatul solid" dintre România şi China, construit pe baza "acumulărilor politice, economice şi culturale de zeci de ani". 

"Din această postură, suntem pregătiţi să ne asumăm un rol important în armonizarea tuturor punctelor de vedere care pot face din această iniţiativă un succes", a spus vicepremierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.