DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vicepremierul Turcan CONTRAZICE cifrele și anunță că bugetul pe Educație NU SCADE, ci CREȘTE în 2020

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat, pe Facebook, că bugetul alocat Educației nu scade, ci va crește în 2020, ea precizând că finanțarea sistemului de învățământ nu se face exclusiv prin MEN, ci și prin creditele bugetare ce vin din fonduri UE sau de la administrația publică locală, conform Mediafax.

Citește și: Cătălin Predoiu SPULBERĂ orice speranță a magistraților privind pensiile speciale: Sunt SOLIDAR cu premierul

„Imediat după ce Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere proiectul de buget pentru anul 2020, în opinia publică s-a propagat informația falsă potrivit căreia bugetul alocat educației este unul diminuat, mai mic decât în anul 2019. Pentru o corectă informare, este necesar de precizat faptul că finanțarea sistemului de educație din România nu se realizează exclusiv prin Ministerul Educației și Cercetării, ci creditele bugetare sunt direcționate prin cel puțin cinci surse”, arată Turcan pe pagina sa de socializare.

Astfel, Turcan susține că din bugetul Ministerului Educației Naționale se plătesc salariile personalului didactic și auxiliar, se achită programe naționale, se editează și se tipăresc manuale școlare și se alocă bani pentru programe de investiții.

La Educație, însă, ajung fonduri prin transferurile de la unitățile administrației publice locale (sume defalcate din TVA) pentru finanțarea modernizării și întreținerii infrastructurii școlare, pentru derularea unor programe naționale, pentru copiii cu nevoi speciale, stimulente pentru eliminarea abandonului școlar, alte măsuri cu caracter social.

O altă direcție de finanțare a Educației, susține vicepremierul, este din resursele bugetare proprii ale administrațiilor publice locale pentru plata burselor pentru elevi, pentru acoperirea costurilor privind microbuzele școlare și salariile șoferilor, pentru paza unităților școlare.

De asemenea, bani ajung și prin intermediul programelor finanțate din fondurile europene nerambursabile – de tipul Programul UE pentru școli – cornul și laptele, fructe în școli, dar și prin programe de investiții de finanțate din fonduri nerambursabile de la UE sau rambursabile de la Banca Mondială (de ex. Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE), împrumut Banca Mondială), explică Turcan.

„Prin proiectul de buget pentru anul 2020, dacă vom însuma resursele financiare pe care le primește sistemul de educație din toate sursele enumerate mai sus, oricine poate constata o creștere substanțială a finanțării educației, în mod special prin: sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate către administrațiile locale vor fi cu aproape 4,5 miliarde lei mai mari, de la 21,6 miliarde la 26,2 miliarde; sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor,sectoarelor și Municipiului București cresc cu 2,76 miliarde lei, de la 1,68 miliarde de lei în 2019, la 4,44 miliarde lei în 2020; sumele atrase de la Uniunea Europeană în anul 2020 prin Programe: 554 milioane euro prin POR, 464 milioane euro prin POCU și 540 milioane euro prin componenta POC pe cercetare. Total - 1,558 miliarde euro - 0,66% din PIB; prin creșterea transferurilor din venitul pe impozit către primării la 64%, acestea vor avea resurse suplimentare pentru a acoperi cheltuielile proprii pentru educație”, susține vicepremierul.

Conform sursei citate, cumulând aceste modalități de finanțare, se poate constata că față de anul 2019, când execuția bugetară pentru educație a fost de sub 2,8% din PIB, proiectul de buget pentru anul 2020 propune o creștere a finanțării pentru educație mai mare cu cel puțin 1% din PIB.

„Putem miza real pe 3,8% din PIB pentru educație. Având în vedere obiectivul PNL de a asigura o finanțare adecvată pentru sistemul de educație din România, până la ținta de 6% din PIB, considerăm că progresul bugetar din anul 2020 ne va permite ca în următorii 2-3 ani să putem ajunge la îndeplinirea acestui obiectiv”, conchide sursa menționată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.