Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul Viorel Ştefan, discuţii la Bruxelles cu comisarul european pentru Concurenţă, pe tema Combinatului Sidex Galaţi

 Margrethe Vestager viorel stefan

Vicepremierul Viorel Ştefan s-a întâlnit, vineri, la Bruxelles, cu Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă, cei doi oficiali discutând despre situaţia Combinatului Sidex Galaţi, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, la discuţii a participat şi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. 

Guvernul precizează că în cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte legate de consolidarea dialogului cu Comisia Europeană în domeniul concurenţei. 

Potrivit Executivului, vicepremierul Viorel Ştefan s-a referit la implicaţiile deciziei Comisiei Europene din 7 mai, privind autorizarea condiţionată a achiziţiei companiei Ilva de către ArcelorMittal şi a reiterat atenţia deosebită pe care Guvernul român o acordă situaţiei Combinatului Sidex de la Galaţi. 

"A subliniat, în acest cadru, importanţa unui dialog constant între Comisie şi Executivul de la Bucureşti asupra evoluţiilor din toate etapele procedurale ale procesului de selecţie şi aprobare a viitorului cumpărător", se spune în comunicat. 

Totodată, el a evidenţiat necesitatea protejării capacităţii concurenţiale a combinatului de la Galaţi, importanţa sa strategică din punct de vedere social şi economic, imperativul securizării locurilor de muncă, respectiv necesitatea ca achizitorul să fie viabil, să aibă competenţă relevantă dovedită şi să deţină resursele financiare necesare menţinerii şi dezvoltării activităţii la Sidex. 

Guvernul aminteşte că, pe 7 mai, Comisia Europeană a anunţat aprobarea achiziţiei companiei Ilva de către ArcelorMittal. 

Autorizarea de către Comisie a acestei tranzacţii este condiţionată de cesionarea unui pachet extensiv de remediere pentru a garanta regulile de concurenţă pe piaţa europeană a oţelului în beneficiul consumatorilor şi al întreprinderilor, în sensul art. 2 din Regulamentul UE privind concentrările economice.

"După cum rezultă şi din comunicatul Comisiei Europene, ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces de vânzare deschis, nediscriminatoriu şi transparent al pachetului de cesionare, care priveşte companii din Belgia, Luxemburg, Cehia, Franţa, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Italia şi România (Combinatul Sidex de la Galaţi), deschis potenţialilor cumpărători interesaţi", se menţionează în comunicat. 

Potrivit Executivului, vânzarea acestor fabrici către un cumpărător care nu dovedeşte capacitatea de a continua să opereze şi să dezvolte aceste afaceri sau care ar intenţiona închiderea lor ulterioară nu reprezintă o soluţie acceptabilă. 

Procedurile în materie de concurenţă presupun consultarea tuturor actorilor implicaţi, inclusiv a autorităţilor naţionale relevante şi a autorităţilor naţionale de concurenţă. Combinatul Sidex de la Galaţi este o companie de importanţă strategică pentru România şi pentru Uniunea Europeană, iar păstrarea capacităţilor funcţionale şi a locurilor de muncă reprezintă o prioritate, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.