Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedinte al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România: Noi aşteptăm de la autorităţile române să ne protejeze pe noi

Agrointel
muncitori sezonieri agricultura

Nina Gheorghiţă, vicepreşedinte al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a declarat luni că se aşteaptă ca autorităţile române să îi protejeze pe ei ca fermieri şi să protejeze viabilitatea fermelor româneşti, în scandalul interzicerii importurilor de cereale din Ucraina, ea precizând că sectorul agricol din România a pierdut undeva la 3 miliarde de euro în urma războiului din Ucraina, potrivit news.ro.

”Noi aşteptăm de la autorităţile române să ne protejeze pe noi ca fermieri şi să protejeze viabilitatea fermelor româneşti. Ne-am fi aşteptat să rămânem alături de cele trei ţări care unilateral au decis să interzică importurile şi asta nu înseamnă că suntem împotriva politicii UE ci doar noi vrem să ne ţinem cuvântul iniţial. Când s-a discutat să sprijinim Ucraina şi am făcut-o cu tot sufletul, noi, fermierii şi România ca societate. Noi am discutat pentru agricultură doar pentru tranzit, am pus la dispoziţie logistica noastră, ne-am asumat ca fermieri să avem costuri logistice mai mari. Nu am mai avut transport, s-a scumpit foarte mult”, a declarat Nina Gheorghiţă, vicepreşedinte LAPAR, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

Vicepreşedintele LAPAR a mai arătat că s-au trezit în situaţia în care această marfă, nefiind monitorizată, România a devenit o ţară importatoare.

Nina Gheorghiţă a precizat că această problemă nu ţine doar de guvern ci ”trebuie un trialog între administraţia prezidenţială, împreună cu guvernul şi ministerele de resot, Agricultura şi Economie, care au obligaţii în fişele posturilor în legătură cu politica comercială, să găseasă mecanismele de la nivelul UE.

Întrebată cât a pierdut România în urma acestui război, vicepreşedintele LAPAR a spus: ”Undeva la 3 miliarde de euro am pierdut, sectorul agricol”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene, el arătând că aşteaptă de la premierul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.

Şeful Executivului a precizat că de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.