Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedinte PNL: Alegerea primarilor într-un singur tur - formula raţională

primar

În urma consultărilor de cu Iohannis, de luni, 20 aprilie, partidele parlamentare au convenit ca alegerea primarilor să se facă într-un singur tur şi în 2016. Deşi au anunţat că merg la întâlnirea cu preşedintele pentru a susţine alegerile în două tururi, liberalii au anunţat ulterior că sunt de acord cu varianta PSD. De altfel, chiar şi primarii liberali doreau menţinerea actualului sistem.

Alegerea primarilor într-un singur tur avantajează primarii în funcţie. Cum PSD are cei mai mulţi primari în acest moment, se poate considera că social-democraţii sunt avantajaţi de legea electorală. Nu de aceeaşi părere este vicepreşedintele PNL Nicolae Robu, primarul Timişoarei. Acesta este de părere că modalitatea de alegere este un stimulent pentru performanţă.

Vezi şi: PNL a cedat in fata PSD si a lui Iohannis

"Eu cred că este formula raţională. Avantajează pe acei primari care sunt buni, care şi-au făcut treaba, şi îi dezavantajează pe cei care nu şi-au făcut treaba. Oamenii nu au motive să-i voteze pe cei care i-au dezamăgit", a declarat Robu, pentru stiripesurse.ro.

Acordul de la Cotroceni poate fi interpretat şi ca o înţelegere între PSD şi PNL pentru scoaterea din joc a partidelor mici. Alegerea primarilor dintr-un singur tur elimină aproape orice şansă că partidele mici să câştige vreun primar. UNPR, PSRO, PLR, PC, M10 şi orice alt partid existent sau care se va înfiinţa până la alegeri nu vor avea cum să câştige, cu mici excepţii, vreo primărie. În schimb, marile blocuri, anume PSD şi PNL, care au grosul primarilor în funcţie, vor avea toate şansele să câştige mai departe.

Vezi şi: Forța roșie și PNL și-au aranjat apele

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.