Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedintele CSM îngroapă DIICOT: Gafă majoră în dosarul Caracal

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Solomon csm

Mai mulţi procurori au susţinut joi, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, interviul pentru funcţii de execuţie în cadrul DNA. Printre aceştia, şi Cornel David Deca, fost şef al DNA Braşov, responsabil de achitarea lui Tăriceanu, care doreşte să se întoarcă în parchetul anticorupţie. Interviul lui Deca a scos la lumină o problemă la... DIICOT.

Procurorul Nicolae Solomon, vicepreşedinte CSM, l-a chestionat pe Deca în legătură cu plângerile împotriva amenzilor judiciare dispuse de procuror. Dialogul dintre procurorul Deca şi procurorii din CSM, redat de luju.ro:

"Procurorul Nicolae Solomon, vicepresedinte CSM: Plangerea impotriva amenzii judiciare dispuse de procuror cine o judeca? Unde se adreseaza aceasta plangere?

Procurorul Cornel David Deca: Pfff...aaa...se duce la instanta, la judecatorul de...aaaa...pfff... cred ca de camera preliminara, sper sa nu gresesc si sa nu fie la drepturi si libertati, dar cred ca la camera preliminara, sunt actele procurorului, plangere impotriva lor.

Procurorul Nicolae Solomon, vicepresedinte CSM: Dispusa in cursul urmaririi penale, se duce la judecator de camera preliminara... Poate procurorul ierarhic superior sa infirme ordonanta prin care un procuror a...

Procurorul Cornel David Deca: Pai cred ca poate, ca orice alt act pe care il emite procurorul in timpul urmaririi penale, procurorul ierarhic poate pe Cod sa...fie de la plangere, probabil ca raspunsul, fie de la plangere, fie din oficiu poate fi verificata legalitatea respectivei...

Procuroarea Tatiana Toader: Si la plangere?

Procurorul Cornel David Deca: Si la plangere, desigur. Plangerea impotriva actelor procurorului ar fi trebuit sa se duca la procurorul ierarhic, nu?, ca principiu general de Cod.

Procurorul Nicolae Solomon, vicepresedinte CSM: Pai si atunci textul din Cod, isi mai are aplicabilitate?

Procuroarea Tatiana Toader: Vedeti o competenta alternativa intre procurorul ierarhic superior si instanta?

Procurorul Cornel David Deca: E complicat sa...procurorul ierarhic, ca regula generala, se poate pronunta pe orice act al procurorului, in orice materie, nu doar pe solutiile pe care procurorul le dispune la finalul urmaririi penale, ci pe orice fel de ordonanta pe care acesta o emite. La plangerea partii interesate se solutioneaza de catre procurorul ierarhic. Exista insa si...aaa...categorii de acte care se ataca direct la instanta.

Procuroarea Tatiana Toader: Si aceasta face parte?

Procurorul Cornel David Deca: Si aceasta cred ca face parte din aceasta categorie, cand judecatorul este cel care cenzureaza amenda aplicata de procuror."

Deşi iniţial a afirmat că procurorul ierarhic superior poate anula amenda dată de procurorul de caz, în final Cornel Deca a răspuns corect, afirmând că amenda judiciară poate fi contestată doar în instanţă. Este exact situaţia de la DIICOT, din dosarul Caracal, în care mama Luizei Melencu, una dintre fetele dispărute, a fost amendată cu 5000 de lei pentru refuzul de oferi probe biologice. Ulterior, procurorul-şef interimar, Giorgiana Hosu, a anulat amenda.

În legătură cu această situaţie a atras atenţia şi Traian Băsescu, care susţinea la începutul lunii octombrie că amenda a fost anulată ilegal. Detalii AICI!

Potrivit art. 284 din Codul de procedură penală, anularea amenzii poate fi dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Nu există prevederi referitoare la anularea amenzii de către procuror:

"(1) Amenda se aplică de organul de urmărire penală prin ordonanţă, iar de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de judecătorul de cameră preliminară şi de instanţa de judecată, prin încheiere.

(2) Persoana amendată poate cere anularea ori reducerea amenzii. Cererea de anulare sau de reducere se poate face în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanţei ori a încheierii de amendare.

(3) Dacă persoana amendată justifică de ce nu şi-a putut îndeplini obligaţia, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată poate dispune anularea ori reducerea amenzii.

(4) Cererea de anulare sau de reducere a amenzii aplicate prin ordonanţă va fi soluţionată de judecătorul de drepturi şi libertăţi, prin încheiere.

(5) Cererea de anulare sau de reducere a amenzii aplicate prin încheiere va fi soluţionată de un alt judecător de drepturi şi libertăţi, respectiv de un alt judecător de cameră preliminară ori de un alt complet, prin încheiere."

De altfel, prevederile legale în domeniu au fost contestate la CCR în 2017, iar Curtea a reţinut aceleaşi aspecte referitoare la anularea amenzii în instanţă (Decizia 353/2017):

"32. Totodată, nu poate fi primită nici susținerea potrivit căreia prin dispozițiile legale criticate este afectat dreptul la un proces echitabil. Dimpotrivă, partea interesată se poate adresa unui alt judecător de drepturi și libertăți/judecător de cameră preliminară/complet în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței/încheierii de amendare, în vederea anulării sau reducerii amenzii aplicate. Așadar, din perspectivă constituțională, dispozițiile legale criticate garantează persoanei amendate o judecată imparțială în cadrul unui proces echitabil, având deplina posibilitate de a se apăra singură ori de a-și angaja un avocat ales în acest sens."

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anulat joi, 3 octombrie, amenda de 5.000 de lei dată mamei Luizei Melencu, întrucât aceasta s-a prezentat în cele din urmă la prelevarea de probe biologice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.