Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreședintele grupului PPE propune ca banca Gazpromului să fie exclusă din SWIFT: 'Avantajul pentru noi este următorul...'

facebook
siegfried muresan

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan propune ca banca Gazpromului să fie exclusă din sistemul SWIFT.

Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European spune, într-un interviu la RFI, că „a continua să cumpărăm gaz din Federația Rusă înseamnă a finanța mașinăria de război a Kremlinului".

Siegfried Mureșan declară în contextul războiului din Ucraina că „de 15 ani spunem că dorim să devenim mai puțin dependenți de gazul din Federația Rusă, să nu mai depindem de o singură țară, de o singură rută de transport, de o singură sursă de energie. De 15 ani spunem că dorim să reducem dependența, dar dacă ne uităm la harta Europei astăzi, vedem că există mai multe conducte de gaz care vin din Rusia în UE astăzi, decât în urmă cu 15 ani (...). A continua să cumpărăm gaz și petrol din Rusia înseamnă a finanța mașinăria de război a Kremlinului".

Eurodeputatul PNL propune excluderea băncii Gazprom din sistemul bancar internațional: „Am exclus din sistemul internațional de plăți cele mai mari bănci din Federația Rusă, dar nu am exclus toate băncile. Sunt două bănci mari, care încă sunt conectate la sistemul internațional de plăți SWIFT, este vorba de banca Gazprom și Sberbank. Prin aceste bănci plătim facturile la gaz. Aceste bănci nu au fost excluse din sistemul SWIFT, tocmai pentru a da țărilor UE posibilitatea de a plăti aceste facturi, de teama că dacă nu ne mai plătim facturile, Gazprom ar opri livrarea de gaz. Propunerea mea este să excludem banca Gazpromului din sistemul internațional de plăți SWIFT și atunci decizia dacă opresc furnizarea de gaze sau nu devine a Kremlinului. Avantajul pentru noi este următorul: sistarea livrării de gaze nu s-ar produce imediat, ar fi o decizie a Kremlinului, iar dacă Kremlinul și Gazpromul continuă să livreze gaze, consumatorii le vor plăti de îndată ce banca Gazprom va fi reconectată la sistemul SWIFT, adică de îndată ce va înceta agresiunea militară, atunci Federația Rusă nu-și pierde venitul, dar și-l pierde pe termen scurt și și-l pierde ca sursă de venit pentru război, adică nu le mai plătim banii acum, dar dacă continuă să livreze gaz, atunci le vom plăti acești bani la momentul la care opresc invazia militară din Ucraina".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.