Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedintele Paraguayului îşi anunţă demisia după ce a fost sancţionat de SUA pentru corupţie

Operation World
Paraguay

Vicepreşedintele Paraguayului, Hugo Velasquez, vizat de sancţiuni impuse de Departamentul de Stat al SUA pentru fapte de corupţie, a anunţat vineri apropiata sa demisie şi retragerea sa din cursa prezidenţială din 2023, relatează AFP.

Anunţul vine după ce secretarul de stat american Antony Blinken i-a acuzat, într-un comunicat, pe Hugo Velasquez, precum şi pe un colaborator apropiat al acestuia, fost procuror, de "participare la acte semnificative de corupţie, inclusiv coruperea unui funcţionar public şi amestec în proceduri publice".

Potrivit Departamentului de Stat american, Juan Carlos Duarte, apropiat al vicepreşedintelui, i-ar fi oferit o sumă nedezvăluită sub formă de mită unui oficial paraguayan de rang înalt pentru a obstrucţiona o anchetă legată de interesele financiare ale vicepreşedintelui, potrivit Agerpres.ro.

Sancţiunile cuprind şi interzicerea intrării lui Velasquez şi Duarte în Statele Unite, precum şi a rudelor lor.

Vineri dimineaţa, la Asuncion, Hugo Velasquez, vicepreşedinte din 2018 şi membru al Partidului Colorado (conservator), ce domină de zeci de ani politica paraguayană, şi-a proclamat nevinovăţia şi a asigurat că are "conştiinţa curată".

El a menţionat însă că doreşte să se apere "ca un simplu cetăţean" şi ca atare îşi va prezenta demisia de la vicepreşedinţie săptămâna viitoare, pentru a nu-l prejudicia pe şeful statului, Mario Abdo Benitez.

"Decizia mea de a demisiona este să nu afectez anturajul preşedintelui republicii sau al Partidului Colorado", a spus Velasquez pe postul de radio Monumental 1080 AM.

Acesta a adăugat că se retrage din cursa pentru nominalizarea prezidenţială din 2023, în vederea căreia candida la alegerile primare din decembrie a.c. din cadrul Partidul Colorado.

Velasquez, în vârstă de 54 de ani, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, a fost ales în tandem cu Mario Abdo Benitez, câştigând nominalizarea internă a partidului în 2018, apoi alegerile prezidenţiale.

Politicianul a evocat vineri o retragere a sa pur şi simplu din viaţa politică. "(Cursa prezidenţială) a fost ultima etapă a carierei mele. Dacă acest lucru nu se poate face, ce se poate face? Acestea sunt căile Domnului", a adăugat el.

Departamentul de Stat al SUA îl acuză de asemenea pe Juan Carlos Duarte de abuz de încredere, în calitate de consilier juridic al hidrocentralei Yacyreta, construită între Paraguay şi Argentina.

Prin adoptarea acestor sancţiuni împotriva celor doi oficiali paraguayeni, Statele Unite "îşi reafirmă angajamentul de a lupta împotriva corupţiei" peste tot în lume, a subliniat Blinken.

În iulie, Statele Unite au anunţat interzicerea intrării pe teritoriul lor a fostului preşedinte paraguayan Horacio Cartes (2013-2018), acuzându-l de corupţie şi de legături cu grupuri teroriste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.