Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedintele PNL Bucureşti, PROPUNERE pentru Guvernul Cioloș

Raetchi

Vicepreşedintele PNL Bucureşti, Ovidiu Raeţchi, propune premierului Dacian Cioloş acordarea unor drepturi sistate personalului militar şi poliţiştilor: ”În contextul creşterii economice, dar şi a înrăutăţirii situaţiei de securitate din zonă se impune o dezbatere pe această temă”

Vicepreşedintele PNL Bucureşti, Ovidiu Raeţchi, îi propune premierului Dacian Cioloş acordarea unor drepturi personalului militar, poliştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, sistate şi amânate prin ordonanţe de urgenţă din cauza contextului economic. Această propunere vine în contextul în care, potrivit datelor Eurostat publicate săptămâna trecută, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, dar şi pe fondul înrăutăţirii situaţiei de securitate din zonă care impune o regândire a acestui aspect. Printre drepturile menţionate mai sus se numără acordarea integrală a sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit cu data de 1 ianuarie 2017, dar şi urgentarea finalizării recalculării pensiilor militare:

Mână de ajutor nesperată pentru Tăriceanu

“În toate statele occidentale, personalul militar/poliţist beneficiază de legi specifice şi prevederi speciale care nu sunt altceva decât o compensaţie pentru o serie de privaţiuni şi interdicţii prevăzute în statutul cadrelor militare/poliţiştilor precum şi pentru faptul că, îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu şi misiunilor poate merge până la sacrificiul vieţii. Pornind de la deteriorarea clară a situaţiei de securitate din zonă, dar şi în contextul în care România a avut cea mai mare creştere economică dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, consider că ar fi oportună o dezbatere despre acordarea unor drepturi sistate personalului militar şi politiştilor în perspectiva bugetului pe 2017. În primul rând, potrivit O.U.G. nr. 20/2016, un procent de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit sistată în 2009 s-a acordat începând cu 1 august 2016, urmând ca doar în august 2017 să se acorde şi diferenţa până la 100%. Pentru a nu mai amâna, îi sugerez pe această cale premierului Cioloş să ia în calcul ca respectiva diferenţă ce reprezintă suma compensatorie să fie acordată cu data de 1 ianuarie 2017, personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, prin includerea sa în legea bugetului şi nu de la data de 1 august 2017, termen prevăzut în OUG nr. 20/2015. Din numeroasele discuţii purtate cu reprezentanţii militarilor şi poliţiştilor, aceştia au precizat faptul că, în proiectul inițial al OUG, supus spre consultare și dezbatere publică, era prevăzut ca respectiva sumă compensatorie să fie acordată integral cu data de 1 august 2016 și nu în două etape, iar actuala situaţie a generat o stare de nemulţumire în sistem”.

Prognoza METEO: Vreme INSTABILĂ în următoarele zile

Membru al Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, deputatul PNL a solicitat totodată şi urgentarea şi finalizarea recalculării pensiilor militare în cel mai scurt timp:

„Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare ce a fost modificată prin O.U.G. nr. 57/2015 prevede că recalcularea pensiilor se va realiza ,,în termen de maxim 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii”. Mai exact, acest lucru înseamnă că recalcularea se va finaliza în cel mai fericit caz la finalul anului 2017, dar în practică putem vorbi chiar de prorogarea termenului şi în anul 2018. Potrivit discuţiilor avute cu o serie de pensionari militari, se pare că această activitate a fost deja finalizată pentru o anumită categorie de ofiţeri superiori şi generali care au deţinut funcţii de conducere în instituţiile de apărare ordine publică şi siguranţă naţională, în timp ce restul mai au destul de aşteptat, fapt care a creat o stare de nemulţumire și frustrare în rândul acestora. În acest context, solicitarea este aceea ca guvernul Cioloş să ia în calcul urgentarea procedurilor de recalculare a pensiilor militare, în cel mai scurt timp posibil, în vederea încadrării în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare”.

Război total între PSD și tehnocrați: strategia care încinge spiritele

Deputatul PNL a subliniat că o altă nemulţumire din sistem priveşte faptul că în anul 2016 s-a sistat acordarea ajutoarelor sau a indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă, drepturi prevăzute în Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unică a personalului plătiti din fonduri publice:

„O altă cerinţă este aceea a eliminării art. 11 din O.U.G. nr. 57/2015, care prevede că ,,în anul 2016, dispoziţiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, după caz, a indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă nu se aplică”. Această situaţie a creat o stare de nemulţumire la nivelul pensionarilor militari, iar o parte importantă din cei ce se încadrează în prevederile legale menționate au acționat în judecată instituțiile din care au făcut parte şi au câştigat respectivele drepturi prin hotărâri definitive. Nu în ultimul rând, deşi ne aflăm în an electoral, în preajma alegerilor parlamentare şi presiunea asupra bugetului este ridicată, consider că este important să precizez că solicitarea mea către premierul Cioloş îşi propune ca personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor să fie trataţi cu acelaşi respect de care se bucură aceste categorii la nivelul statelor occidentale, precum şi în ţările membre NATO”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.