Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victimele Dictatului de la Viena vor fi pomenite duminică, 30 august, în toate bisericile din Arhiepiscopia Clujului

biserica cruce

Victimele Dictatului de la Viena vor fi pomenite duminică, 30 august, în toate bisericile din Arhiepiscopia Clujului, printr-o ectenie specială rostită la Sfânta Liturghie și prin oficierea slujbei Parastasului. Mitropolitul Clujului a transmis un mesaj pastoral în care amintește suferința românilor în perioada când ierarhii ortodocși erau expulzați, iar bisericile românilor dărâmate.

„În urmă cu 80 de ani asupra părții de Nord a Transilvaniei se abătea o furtună care avea să înece idealurile luminoase ale Marii Uniri și să arunce în haos lumea românească ce își construia viitorul cu speranță și mai ales cu respect față de toate etniile alături de care trăia”, scrie Mitropolitul Clujului în mesajul său pastoral, potrivit basilica.ro.

Citește și: Vești proaste de la meteorologi - se schimbă vremea: ploi în 29 de județe

Ierarhul numește Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, „ultimul act din drama destrămării României Mari” și îl omagiază în mesajul său pe Episcopului Nicolae Colan, care a rămas la Cluj în această perioadă când ierarhii ortodocși erau expulzați, iar bisericile românilor dărâmate.

„Echilibrul și spiritul lui tenace… au asigurat Bisericii Ortodoxe din teritoriile cedate, clerului – care trebuia să deservească 436 de parohii și 300 de filii – și credincioșilor ei, în număr de 339.448 de suflete, un climat de relativă pace, dând substanță curajului românilor de a rezista în vremuri de mari încercări și de a-și purta cu demnitate crucea istoriei”, afirmă mitropolitul.

„Românii, în frunte cu episcopul lor, au arătat că pot fi până la capăt un popor civilizator, răspunzând demn și calm oricăror încercări de colonizare și de persecuție etnică.”

„Toată această statistică, ce are în spatele ei o imensă suferință și sute de mii de destine frânte și de vieți pierdute nu trebuie să fie uitată niciodată, nici de noi și cu atât mai mult de generațiile tinere și de cele viitoare”, menționează Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Citește și: Alina Mungiu Pippidi trage semnalul de alarmă: Klaus Iohannis și pericolul dictaturii în România

„În același timp, milităm ca între toate etniile din Transilvania să fie o deplină înțelegere și armonie”, mai scrie el.

Duminică, la Sfânta Liturghie, preoții vor rosti ectenia specială pentru cei adormiți, iar la slujba parastasului îi vor pomeni după formula:

„Pe frații noștri morți, închiși, expulzați sau refugiați și pentru toți cei care au suferit în urma Dictatului de la Viena, adormiți în Domnul.”

Prin Dictatul de la Viena, România a fost silită să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei către Ungaria horthystă, condusă de un regim de extremă dreaptă și aliata lui Hitler. În timpul ocupației, 951 de români au fost uciși, 20.000 arestați, 13.500 expulzați. 218.000 de români s-au refugiat în Vechiul Regat, iar 250.000 nu s-au mai putut întoarce acasă.

Au fost desfiinţate 2.000 de şcoli româneşti, au fost distruse din temelii 13 biserici româneşti, au fost expulzați peste 230 de preoți ortodocși și tot atâtea parohii au fost desființate. Episcopia Maramureșului a fost desființată și Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei a fost expulzat.

Germania nazistă a fost principalul beneficiar al Dictatului de la Viena, câștigând sprijinul militar simultan al Ungariei și României. Românii au recuperat Transilvania cu mari jertfe în toamna anului 1944, după ce Regele Mihai a întors armele de partea Forțelor Aliate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.