DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Victor Boştinaru: Spunem 'nu' Europei cu două viteze

victor bostinaru

Socialiştii europeni spun "nu" modelului Europei cu două viteze, un model care are consecinţe politice, economice şi sociale inacceptabile, a declarat, joi, europarlamentarul Victor Boştinaru, vicelider al grupului S&D din Parlamentul European, la conferinţa cu tema "Uniunea Europeană la 60 de ani. De la Roma la Roma: între solidaritate şi divizare", organizată de Fundaţia Europeană Titulescu, împreună cu Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE. "PPE-ul românesc a adoptat pe nemestecate modelul cu două viteze, deşi, îndrăznesc să spun, lectura sa asupra propunerii este nu doar sumară şi pe diagonală, ci chiar periculoasă. (...) PPE s-a pronunţat deja pentru Europa cu două viteze, în vreme ce grupul nostru politic a spus 'nu'. Modelul nostru nu poate fi acela care privilegiază divizările, care privilegiază instituţionalizarea diferenţelor dintre noi. Unitatea este condiţia supravieţuirii Uniunii Europene de astăzi şi în aceasta grupul S&D are un rol de pionierat. În momentul în care am primit cele cinci propuneri ale preşedintelui Juncker, acel 'white paper', nouă delegaţii din Europa Centrală şi de Est am semnat o scrisoare comună preşedintelui grupului S&D, Gianni Pittella, în care am spus că suntem în dezacord net cu modelul Europa cu două viteze. (...) Şi am creat o grupare în interiorul grupului S&D care, fără a-şi propune să divizeze grupul, a alertat: divizarea e cel mai mare pericol pentru supravieţuirea UE. (...) Toate aceste puncte ale noastre vor fi încorporate explicit în documentul strategic de poziţie al grupului nostru", a detaliat europarlamentarul român.

El a enumerat apoi o serie de critici aduse unei noi Europe cu două viteze. "Europa cu două viteze are nişte consecinţe politice, economice şi sociale inacceptabile şi care pregătesc ele însele condiţiile pentru o viitoare destrămare a modelului european. În primul rând se vor instituţionaliza nu două grupuri de state. În realitate sunt trei: grupul 'eurozone', care îşi propune propriul parlament, propriul buget. (...) A doua critică vine de la faptul că un grup care e non-eurozone cuprinde două ţări care economic, politic au un rol esenţial în evoluţia europeană - Suedia şi Danemarca. Un alt treilea grup este nord-euro şi nord-Schengen. (...) Această realitate s-a transferat până în 2019, nu pe termen mediu, pe termen scurt, într-un imens generator de frustrare şi de tensiune care va face ca politica de coeziune, care este expresia esenţială a formei de solidaritate a UE, victima principală va fi politica de coeziune. A doua victimă va fi politica agricolă comună, chiar dacă ea e susţinută de Franţa. (...) Va fi foarte dificil să adoptăm un buget rezonabil al UE, după 2020, în aşa fel încât toate aceste derive, aceste tensiuni îşi vor găsi expresia în votul din 2019", a atras atenţia Victor Boştinaru.

Potrivit acestuia, România trebuie să treacă "de la situaţia de fatalitate, uşor mioritică, la situaţia de ţară cu o atitudine pro activă", context în care eurodeputatul consideră că nu ar fi bine ca ţara noastră să se ataşeze grupului Vişegrad. "Unii spun, şi spun cu toată onestitatea, nu doar complet neinspiraţi, chiar mai mult: România ar face bine să se ataşeze grupului de la Vişegrad. Ar fi o imensă greşeală strategică pentru ţara noastră să facem aşa ceva, pentru că fundamental nu avem prea multe lucruri în comun, de la modelul liberal, la vecinătatea cu Rusia a unuia dintre statele din zonă, vecinătatea politică, la un model de mai puţină Europă, mai puţină integrare, un model mai degrabă suveranist. România are interese strategice să fie parte a familiei euroatlantice, dar trebuie să o facă într-un mod deştept şi proactiv, nu doar ca obiect al deciziilor. (...) Cred că România poate juca un rol major proactiv fiind de partea soluţiei şi fiind de partea bună a evoluţiei modelului european", a susţinut el, conform Agerpres.

În acelaşi context, Victor Boştinaru spune că "Schengen e o istorie care tot curge din 2012 pentru noi şi având numai explicaţii politice". "E greu să accepţi numai promisiuni şi în curând cred că România trebuie să fie unul dintre promotorii consultării sistematice cu statele din zona baltică. (...) La întrebarea: ar putea România, dincolo de discursul politic, să-şi asume acest rol şi să se pregătească pentru acest model 'mai mult împreună', răspunsul este fără ezitare 'da', dar noi trebuie să trecem de la discursul politic, de la consensul de la Snagov. România nu a mai construit nimic major bi-partizan. Ar trebui ca guvernul meu - guvernul României să negocieze cu actorii politici un acord major politic pentru aderarea la eurozonă, să ne propunem o ţintă realistă, dar să ne ţinem toţi de ea, nu să o folosim toţi în campanie, să transformăm politica de coeziune nu doar într-un motiv de a ne bate pentru ea la Bruxelles, atunci când performanţa de acasă e mai degrabă o contraperformanţă. Şi, nu în ultimul rând, România trebuie să fie un contributor de la dezbaterea ideilor privitoare la viitorul Europei. (...) Lipsa de unitate este marea noastră vulnerabilitate", a conchis europarlamentarul S&D.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.