Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România: De această dată avem o majoritate proeuropeană și proromânească la Chișinău

deschide.md
victor chirila

Partidele din România, indiferent dacă sunt la guvernare sau în opoziție, își doresc să ajute Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor. O spune ambasadorul agreat al Republicii Moldova în România, Victor Chirilă. Potrivit diplomatului, acum Republica Moldova are șansa apropierii de Uniunea Europeană grație ajutorului de la București, în condițiile în care există unitate de viziune între autoritățile celor două state, notează IPN.

Ambasadorul agreat al Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, spune că prin prezența unei guvernări stabile, proeuropene la Chișinău, Republica Moldova are șansa unică de a se apropia de Uniunea Europeană, iar România rămâne cel mai important avocat al Chișinăului la Bruxelles.

„De această dată avem o majoritate proeuropeană și proromânească la Chișinău, foarte stabilă, care știe ce-și dorește, are viziune, voință și este deschisă către un dialog diversificat cu România. Același lucru l-am sesizat și la București. Am sesizat o deschidere fără precedent în relația cu Republica Moldova. Toate forțele politice, fie că se află la guvernare sau opoziție, doresc să ne ajute să avansăm pe calea integrării europene, prin realizarea unor proiecte concrete economice, de infrastructură, proiecte culturale. Există unitate de viziune și acest lucru îmi va facilita munca la București”, a spus Victor Chirilă, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”de la TVR Moldova.

Ambasadorul spune că prioritatea mandatului său este să pună în aplicare prevederile Foii de Parcurs privind cooperarea moldo-română, semnată la 23 noiembrie, la București. Documentul prevede agrearea unui nou Acord privind asistența financiară nerambursabilă destinată Republicii Moldova, proiecte de infrastructură, printre care, construcția podului rutier Ungheni (România) - Ungheni (Republica Moldova), consolidarea podului rutier Galați-Giurgiulești, reabilitarea podului feroviar Galați-Giurgiulești, dar și cooperare în domeniul securității energetice.

„România dorește să ne ajute să ne integrăm cât mai rapid în Uniunea Europeană, să avansăm pe calea reformelor, să avansăm în construirea unui stat de drept funcțional. Dorește să ne ajute să creăm un spațiu economic comun cu România și, implicit, cu Uniunea Europeană, pentru că înțelege că astfel poate contribui la stabilitatea politică, economică a Republicii Moldova, la prosperitatea cetățenilor. Este un mare noroc că avem un stat aliat cum este România, care nu condiționează ajutorul de ambiții politice. Prioritățile mandatului meu sunt trasate foarte clar în Foaia de Parcurs care a fost semnată la București. Este important să dinamizăm procesele birocratice, ca acele proiecte stabilite în Foaia de Parcurs să prindă contur cât mai curând posibil”, a mai spus ambasadorul agreat al Republicii Moldova în România.

Victor Chirilă a fost votat de către Guvern în funcția de ambasador al Republicii Moldova la București, la 3 noiembrie. Chirilă își va începe oficial mandatul din data prezentării scrisorilor de acreditare Președintelui României. Victor Chirilă a exercitat anterior funcția de director executiv al Asociației pentru Politică Externă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.