Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ciorbea cere Guvernului OUG pentru drepturile veteranilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Ciorbea

Avocatul Poporului a transmis Parlamentului două rapoarte speciale în care constată că o parte din drepturile veteranilor de război și ale persoanelor persecutate politic de comuniști au fost amputate, printre soluțiile propuse fiind repararea nedreptăților prin Ordonanță de Urgență.

Avocatul Poporului a trimis Parlamentului un Raport Special privind respectarea drepturilor veteranilor, veteranilor de război, invalizilor de război, orfanilor de război, văduvelor de război, văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război şi prizonierilor de război, precum și un Raport Special privind respectarea drepturilor persoanelor persecutate din motive politice de către dictatura instaurată în România în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Potrivit celor două rapoarte, consultate de ȘTIRIPESURSE.RO, deși prin legislația inițială s-au stabilit o serie de drepturi pentru persoanele vizate, „în decursul timpului aceste drepturi au fost condiționate, diminuate sau anulate, prin diverse acte normative”.

Potrivit raportului, chiar dacă indemnizațiile persoanelor persecutate politic au fost majorate în ultimii ani, „acestea sunt nesemnificative în raport de nevoile celor în cazuă, au fost ignorații copiii lor, care au pătimit și ei toată viața, pentru a nu mai menționa faptul că s-au creat, tot timpul, discriminări nejustificate și inacceptabile între aceste categorii de luptători anticomuniști”.

„Apreciem că este imperios necesară revizuirea legislației în materie”, spune Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului propune adoptarea unui act normativ unic prin care să se stabilească un regim juridic comun, în principal, în sensul acordării acelorași drepturi sau cel puțin a unor drepturi similare, pentru toate persoanele persecutate de regimul politic comunist.

În raport se arată că legislația în materie „ar putea conduce la constatări ale violării drepturilor omului de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

De asemenea, în Raportul privind drepturile veteranilor, se propune adoptarea de către Guvernul a unei ordonanțe de urgență pentru majorarea indemnizațiilor, bilete gratuite la CFR, locuințe gratuite, medicamente gratuite, acces gratuit al copiilor la creșe și grădinițe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.