Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ciorbea s-a scos! Ce le-a spus celor de la Comisia Europeană despre votul din Diaspora

Victor Ciorbea

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a precizat, marți, într-o întrevedere cu delegația Misiunii Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție, că, în ceea ce privește ordonanțele de urgență ale Guvernului în materie electorală, Avocatul Poporului a avut, "de-a lungul anilor, o poziție constantă în a nu interveni în sensul sesizării Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate directă a acestora, date fiind circumstanțele în care acestea erau emise de executiv."

"În dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene, Avocatul Poporului a făcut referire la două ordonanțe de urgență, în cazul cărora au existat solicitări de a fi sesizată Curtea Constituțională: Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 45/2014 privind modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală, denumită de presă 'Ordonanța privind migrația primarilor'.Cu privire la ordonanțele de urgență ale Guvernului în materie electorală, domnul Victor Ciorbea a precizat că, de-a lungul anilor, Avocatul Poporului a avut o poziție constantă în a nu interveni în sensul sesizării Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate directă a acestora, date fiind circumstanțele în care acestea erau emise de executiv. Domnia-sa a remarcat faptul că Avocatul Poporului trebuie să fie imparțial și obiectiv, fără a se angaja ca arbitru în diferendele cu nuanță politică dintre instituțiile statului", se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

Ciorbea a reamintit, în context, Decizia nr. 336/2013 a Curții Constituționale, conform căreia 'Avocatul Poporului are exclusivitatea în privința deciziei de a ridica o excepție de neconstituționalitate, parte a independenței instituționale și funcționale de care acesta se bucură'.

"Conform aceleiași Decizii, Avocatul Poporului nu poate fi obligat sau împiedicat de nicio autoritate publică să ridice o atare excepție de neconstituționalitate", adaugă comunicatul menționat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.