Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ciorbea spune că încearcă să se comporte ca un Avocat al Poporului complet independent

Inquam Photos / Octav Ganea
Ciorbea

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a declarat, vineri, că încearcă să se comporte complet independent. Întrebat de jurnalişti cu prilejul unei conferinţe internaţionale privind drepturile omului dacă se poate spune că, în prezent, în România, AP este complet independent, Ciorbea a declarat: "Cel puţin în mintea mea, eu aşa încerc să mă comport".

În opinia Avocatului Poporului, nu se poate vorbi de presiuni asupra AP în lupta sa pentru apărarea drepturilor cetăţeanului. "Nu cred că se poate vorbi de presiuni, sigur că sunt luări de poziţie, că mai ales de când am fost oarecum nevoit să schimb practica instituţiei, în urmă cu trei ani, referitor la neatacarea la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului a legilor şi ordonanţelor cu caracter politic şi electoral, pentru că asta a fost practica, predecesorii mei nu au atacat niciunul şi atunci nici unii, nici alţii nu aveau un motiv în plus de supărare, indiferent de orientarea politică. Pentru că în MCV-ul din urmă cu trei ani s-a prevăzut expres că trebuia, în opinia dânşilor, să atac nişte ordonanţe de urgenţă, a doua zi am schimbat practica şi am început să le atac şi bineînţeles când ataci vreuna nu e mulţumit cel de la putere, când nu o ataci, nu e mulţumit cel din opoziţie şi uite aşa am început să nemulţumesc şi pe unii şi pe alţii", a spus Ciorbea.

El a afirmat însă că totul s-a rezumat numai la declaraţii politice şi a spus că nu a fost ceva de natură să afecteze independenţa şi autonomia Avocatului Poporului. "Asta este convingerea mea şi în direcţia aceasta merg şi sper ca toată lumea să înţeleagă, iar cine analizează cu minimă bună-credinţă ce am făcut eu - să zicem - numai anul trecut şi anul acesta, ce am atacat, ce nu am atacat, ce mi s-a cerut să atac pentru alegerile locale, ce mi s-a cerut să atac pentru generale, veţi vedea că au fost nemulţumite ambele părţi, ba într-un moment, ba în celălalt. Deci e o confirmare dacă vreţi că independenţa Avocatului Poporului există", a menţionat Ciorbea.

Întrebat dacă există presiuni asupra AP prin prisma numirii, a imunităţii pe care o are AP, Ciorbea a declarat că numirea o face Parlamentul. "Prin noua lege (proiectul de modificare a legii nr. 35//1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului n.r.) care a fost adoptată de Parlament şi care a fost retrimisă de domnul preşedinte pentru câteva aspecte neesenţiale la Parlament, dar va fi - cred eu - adoptată în următoarea lună, în forma finală sunt prevăzute măsuri suplimentare pentru a consacra această independenţă şi această activitate deplin autonomă a instituţiei şi a Ombudsmanului în România. Între altele, spre pildă, luarea unor măsuri preventive acum este aprobată de preşedinţii celor doua camere, în noua lege se prevede că pentru Ombudsman este necesar acordul Birourilor Permanente, deci ar fi încă un pas spre a fi prevăzută probabil necesitatea unei aprobări din partea întregului Parlament", a afirmat Ciorbea, conform Agerpres.

El a spus că după promulgarea actului normativ privind modificarea Legii nr. 35//1997 va face demersuri privind acreditarea de către Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului. "Prin noua lege (...) se prevede că nu va mai avea numai rolul de apărător al drepturilor, ci şi rolul de a promova aceste legi. Ce înseamnă asta? Că imediat după promulgarea legii vom face demersurile să fim acreditaţi de Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului şi România în sfârşit să aibă o instituţie de categoria A, care îndeplineşte toate criteriile de la Paris şi poate să se prezinte şi la Geneva şi la ONU să susţină punctul de vedere în modul cel mai clar, pentru că acum suntem, din păcate, singura ţară din UE care nu avem nici statut A, nici măcar B, deci este o instituţie care are un statut C, poate fi prezentă pe culoare sau eventual în sală, dar nu poate lua cuvântul şi nu are drept de vot în aceste organisme internaţionale, deci acest minus va fi înlăturat prin promovarea acestei legi care a fost deja adoptata de Parlament", a adăugat Ciorbea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.